Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

ФИЛОЗОФИ ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ НА БРАНКОВОМ КОЛУ

slika

Сремски Карловци, 17. септембар 2023.

ФИЛОЗОФСКИ СИМПОЗИЈУМ: ЛИЧНОСТ И СУБЈЕКТИВНОСТ

 

У чувеној Карловачкој гимназији, 16. септембра, на 52. Бранковом колу, на 31. Филозофском симпозијуму Бранковога кола отворена је тема ,,Личност и субјективност’’. Имали смо прилику да чујемо преко  двадесет филозофа. У поздравној речи се обратио Слободан Кањевац, председник Српског филозофског друштва, поздравивши председника Бранковог кола Ненада Грујичића, а потом и одавши почаст минутом ћутања драгим колегама и сарадницима, који су напустили овоземаљски свет, а који су и те како својим умом и идејама допринели развоју филозофске мисли данашњице, остављајући у аманет значајно дело за младе генерације филозофа.

Симпозијум је отворен текстом  Душана Крцуновића ,,Хришћанска идеја личности и могућност рехабилитације философске идеје субјективности’’, који је прочитала Јадранка Пешти с обзиром да је господин Крцуновић из оправданих разлога био спречен да дође у Сремске Карловце. Потом су уследила излагања: Јована Бабића  ,,Субјективност и интерсубјективност’’, Јадранке Пешти ,,Неки проблеми појма личности у филозофији Николаја Берђајева’’, Стојана Шљуке ,,Идентитет политичког мазохизма’’, Душка Прелевића ,,Личност, субјективност, супстанцијалност’’, Вишње Кнежевић ,,Да ли су звезде субјекти?’’, Николе Танасића ,,Грађани и идиоти - о политичком појму појединца у класичној Грчкој’’ и Бранкице Поповић ,, Етички субјективизам’’. У дискусији су учествовали и Слободан Кањевац, Саво Лаушевић и Мишо Кулић.

Тема ,,Личности и субјективности’’ отвара проблематику ова два појма. Филозофска рефлексија датих категорија проналази своје место у свим слојевима друштвености. Којој год историјској епохи се обратили, пронаћи ћемо мноштво  различитих одређења, која ако не експлицитно, онда бар имплицитно, упућују на апоретику (вештина расправљања о проблемима, а да се притом не мора доћи до решења) личности и субјективности.

Античко, средњовековно и нововековно тематизовање односа душе и тела, Хуслерова егологија и феноменологија, Фројдова психоанализа, феминистичко тематизовање родног идентитета у својим различитим таласима, говор о идентитету, личности и субјективности у светлу медијских трансформација и истраживања на пољу вештачке интелигенције - све ове теме представљају само један део могућег приступа теми ,,Личност и субјективност’’.

Филозофски симпозијум је, као део Бранковога кола, и  те како битан, не само што представља програмско освежење,  већ и због тога што је и славни Алексије (Бранко) Радичевић, после свршетка школовања у Карловачкој гимназији (1835-1841), заједно са братом Стеваном две године учио филозофију (мудрољубије) у Темишвару.

                                                                                                                                                           Ана Гојковић