Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

ИЗБЕГЛИЧКА АНТОЛОГИЈА

Јер моја душа јасно поима

да је најтеже међу својима

 а душе само толико има

                                                            колико делиш с душманима.

 

Душко Трифуновић (1933-2006)

 

У издању Бранковог кола, под називом ''Прогнани Орфеји'',  појавила се aнтологија  српске избегличке поезије из Хрватске, Босне и Херцеговине и са Косова и Метохије с краја двадесетог века, коју је саставио Ненад Грујичић. У антологију су увршени само они песници који су у личном искуству, на сопственој кожи осетили ватру најновијег рата у  драми присилног напуштања кућног прага.

У антологији ''Прогнани Орфеји'' налази се 116 песника, од најстаријих рођених пре Другог светског рата па до најновијих који су још били деца у време избеглиштва и прогона у ратовима с краја двадесетог века. Већина песника своје ново станиште пронашла је у Србији, али и у Европи, Канади, Аустралији и другде.

Ова антологија показује жилавост духовног принципа и поезије, снагу живих талената у матерњем језику, који надилазе вашариште доколичарског писања и новотехнолошке логореје. Сваки егзил изазива непрекидно осећање бескућништва, искорење­ности и отуђености. Траума изгона досеже у сећање потомака и оставља генетски ожиљак личне,  породичне и колективне драме. Али, катастрофа нема само аспект несреће, губитка и пораза, већ и лице метаморфозе која омогућава да избеглиштво добије убрзан, накнадни процес индивидуације, стваралачке кристализације, психолошке адаптације, промене, победе и васкрснућа.

На 380 страна антологије ''Прогнани Орфеји'', налази се много несвакидашњих песaма. И различитих погледа на узроке и последице, сваки песник је проналазио свој израз, излаз и пут. Песничка (људска) реаговања на избеглиштво су и подударна, и различита, а онда опет поклопљена са универзалним  доживља­јем несреће великих размера, са човеком сићушним пред Богом.

У времену библијских таласа избеглица одасвуд, изазваним ратовима на многим странама планете, антологија српске избегличке поезије ''Прогнани Орфеји'', прва је те врсте не само на Балкану, већ и много шире. Наручите ову јединствену антологију и оставите вашим потомцима велики дар за боље разумевање живота и света.

                                                                                    Цена: 3000 динара

                                                                                                30 евра