Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

Капитално издање Бранковог кола 2012.

АНТОЛОГИЈА СРПСКЕ ПОЕЗИЈЕ (1847-2000)

Репрезентативна Антологија српске поезије, на 980 страна, обухвата 290 песника почев од Бранка Радичевића до данашњих дана. Антологија поседује свеобухватан предговор на 75 и поговор на 10 страна – из пера приређивача Ненада Грујичића.

Ова капитална књига, коју неизоставно треба да поседује свака библиотека, установа или породица на српском говорном подручју и шире, садржи најбоље песме српскога језика у живом избору антологијских песничких имена старијих и новијих генерација.

Антологија је штампана поводом 165. годишњице изласка прве књиге Бранка Радичевића у Бечу 1847. године. То је година када су се у Бечу појавиле и књиге Петра Петровића Његоша, Вука Караџића и Ђуре Даничића, од изузетног значаја за развој срског језика и књижевности.

Антологија српске поезије (1847-2000) урађена је у луксузној опреми, платнених тврдих корица у позлати, броширан повез, у формату Б2 (250x180). 
Антологија ексклузивно садржи портрете песника.

Цена ове монументалне Антологије српске поезије износи 5000 динара (или 50 евра).

Уколико желите један или више примерака несвакидашње Антологије српске поезије (1847-2000), јавите нам и ми ћемо вам их брзом поштом испоручити.

Не пропустите изванредну могућност да на најлепши начин, књигом за сва времена, обогатите своју библиотеку!

Патријарха Рајачића 16
21205 Сремски Карловци
тел/фах:021 881-028
E-mail:br.kolo@eunet.rs

Рекли су о Антологији

Проф. др Бранко Брђанин Бајовић

НАЈНОВИЈИ "ЦВЈЕТНИК" ИЛИ ГРУЈИЋИЋЕВ "ГРАДИНАР"

"Свака антологија je добра. Чак и она која није добра"; написао сам ово прије више од шест година, када сам у тадашњем "Гласу СРПСКОМ" имао књижевну рубрику.

>>>>>опширније>>>>>

Дамир Малешев

АНТОЛОГИЈСКА АНТОЛОГИЈА

Пред нама се, несумњиво, налази једна антологијска антологија, која заслужује такав назив по много чему – и по својој дубини и по својој ширини.

>>>>>опширније>>>>>

Иван Деспотовић
ПОЕЗИЈА КАО БЕЛЕГ ЕПОХЕ

Човекова потреба да изрази мисли и осећања досегла је поезијом свој највиши естетски и логички опсег који се може уопште предочити писаном речју. Песник може да пише без потребе да се обраћа читалачкој публици; почесто и јесте тако

>>>>>опширније>>>>>

Ирена Бера

ВРТ НАЈЉЕПШЕГА СРПСКОГА ЦВИЈЕЋА

У критичком осврту Здрав и освештен дух на Антологију српске поезије (1847-2000) Ненада Грујичића, Андреа Беата Бицок дала је дефиницију појма антологија.

>>>>>опширније>>>>>

Слободан Торњански

БАШТЕ ИЗ МАШТЕ

Буквални превод грчке речи АНТОЛОГИЈА, знамо то сви, јесте БРАЊЕ ЦВЕЋА, ЦВЕТЊАК. У раскошном поетском „парку“ г. Ненада Грујичића налазе се, наравно, најлепше строфе овога, емоцијама богатога, поднебља; разиграности

>>>>>опширније>>>>>

Душан Праћа
АНТОЛОГИЈА – НЕШТО НОВО

У издању Бранковог кола, појавила се обимна ''Антологија српске поезије (1847—2000)'' Ненада Грујичића – период од Бранка Радичевића до Дејана Алексића. Година 1847.

>>>>>опширније>>>>>

Михајло Пантић

ИНТЕГРАЛНА АНТОЛОГИЈА

Антологија Ненада Грујичића је једна од оних које се у критици сматрају интегралним. Она обухвата српско песништво од просева модерне свести у српској песничкој имагинацији до дана данашњег и предочава ширину и богатство свега онога што је та имагинација кроз векове успела да нам дâ.

>>>>>опширније>>>>>

Андреа Беата Бицок

ЗДРАВ И ОСВЕШТЕН ДУХ

Свака антологија, смислено и вредносно, дводимензионална је појава. Најпре, доноси нам увид у благо песничке традиције у одређеном временском пресеку, у ком специфично наглашава стиховна остварења што нуде свевремено, увек актуелно и безмерно искуство света које камено одолева новим и увек другачијим контекстима у којима постоји.

>>>>>опширније>>>>>

Драгољуб Стојадиновић

УЗБУДЉИВА АНТОЛОГИЈА СРПСКЕ ПОЕЗИЈЕ

О "Антологији српске поезије (1847—2000)" Ненада Грујичића може се говорити веома дуго и на много различитих начина. Антологије су све чешће и све обимније. Грујичићева је, колико знам, обимом највећа.

>>>>>опширније>>>>>

др Славица Гароња Радованац

РЕПРЕЗЕНТАТИВНО И НЕЗАОБИЛАЗНО ДЕЛО

Читалац најновије "Антологије српске поезије (1847—2000)" Ненада Грујичића неминовно ће — и кроз свих њених скоро хиљаду страница — имати саучеснички однос и активан дијалог. Мислим да се скоро није појавила (у овим оскудним временима), раскошнија књига, у издању и са логом Бранковог кола

>>>>>опширније>>>>>

Мирко Вуковић

РАСКОШНА КЊИГА

Када ме је Ненад Грујучић, у једном електронском писму, замолио да говорим, у Банском двору у Бањој Луди, на промоцији његове Антологије српске поезије, поглед ми је пао на ову раскошно опремљену и изузетно лијепу књигу, и оживио једно помало запретано сјећање из студентских дана.

>>>>>опширније>>>>>

Марија Слобода

АНТОЛОГИЈА СРПСКЕ ПОЕЗИЈЕ НЕНАДА ГРУЈИЧИЋА

Ове године Бранково коло свечано обележава 165. годишњицу објављивања прве књиге песама Бранка Радичевића у Бечу, поред осталог и особеним стваралачким подухватом — Антологијом српске поезије (1847—2000).

>>>>>опширније>>>>>

Маја Белегишанин

ВЕЛИКА ПОХВАЛА ПОЕЗИЈИ

Антологија српске поезије (1847-2000), коју је приредио наш познати књижевник Ненад Грујичић, а издало Бранково коло (2012), представља изузетно важно дело за српску књижевност и културу. Међаши ове антологије „интегралног типа“ (како је одређује Михајло Пантић) јесу 1847. и 2000. година.

>>>>>опширније>>>>>