Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

СВЕЧАНО УРУЧЕНЕ НАГРАДЕ "СТРАЖИЛОВО"

slika

Стражилово, 9. септембар 2023.

СТРАЖИЛОВСКИ МИТИНГ ПОЕЗИЈЕ

 

Поред другог Радичевићевог споменика, поред „Бранковог чардака“ у подножју, у 11 часова, свечано је уручена престижна награда „Стражилово“, стара пола века, коју су ове године добили: Андреј Јелић Мариоков за укупно песничко дело, Љиљана Павловић Ћирић за књигу поезије „Вез“ и Димитрије Николић за песнички првенац „Сентименталитет“, у издању Бранковог кола.  Одлуку о наградама донео је жири у саставу Ненад Грујичић (председник), Иван Лаловић и Растко Лончар.

Приликом уручивања награде „Стражилово“, Ненад Грујичић је говорио о привилегији стражиловске мисије Бранковога кола, у сусрет 200. годишњици песниковог рођења,  које додељује награду најлепшег имена на српској песничкој сцени. Затим је истакао лепоту и значај постојања оваквих сусрета уживо у Сремским Карловцима и подно Фрушке горе, који носе боголики амблем талента сваког песника понаособ, у амбијенту „рајског Стражилова“ и милине несвакидашњег крајолика, у чудовитим мирисима и цвркутима моћне природе као Божје Творевине о којој је Бранко Радичевић непрекидно певао славећи њено савршенство.

Све троје награђених прочитали су своје слово о Бранку и Стражилову, указујући на јединственост места и прилике да им висока награда буде уручена поред Бранковог споменика из новијег времена (рад вајара Јована Солдатовића, 1974). Потом су нови лауреати Бранковог кола говорили своју поезију што је био увод у традиционални „Стражиловски митинг поезије“.

По прелепом времену, у ранојесењем лисју загрљених стражиловских крошања са милим сунчевим зрацима,  као да је сам Бранко ослушкивао и с публиком аплаудирао обиљу разноврсних песама и поетика одасвуд присутних песника разних генерација: Јулија Капорњаи, Маја Белегишанин, Перица Марков, Тодор Бјелкић, Растко Лончар, Иван Лаловић, Слађана Миленковић, Милутин Ђуричковић,  Никола Раусављевић, Јелена Вујановић, Душан Захаријевић и други.

Музички блок надахнуто је испунио уметнички брачни пар Петровић, Дајана и Никола, који су уз гитару певали  духовне песме Бранка Радичевића и Николаја Велимировића. А у интерпретацији драмске уметнице Данице Петровић, која је водила програм, чули смо још две антологијске Бранкове песме, „Враголије“ и „Девојка на студенцу“.

У недељу, 10. септембра, на 52. Бранковом колу  биће одржан традиционални 35. Песнички турнир у шаху по успомени на Бранка Радичевића у Бечу, за кога је Јован Ђорђевић рекао: „Шаха је играо врло вешто и врло је брзо покретао фигуре“.

                                                                                                                                              М. Борић