Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

ДАНАС СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ 52. БРАНКОВОГ КОЛА

slika

Сремски Карловци, 8. септембар 2023.

ЛЕПОТА ПОЕЗИЈЕ И УМЕТНОСТИ,  ПОБЕДА ДУГОВНЕ ИСТИНЕ НАД МАТЕРИЈАЛНИМ ПРИВИДОМ 

У чувеној Карловачкој, најстаријој гимназији у Срба, данас, у петак, 8. септембра у 11 часова, 52. Бранково коло у славу непоновљивог песника српског романтизма, својом беседом отвориће угледни песник Слободан Зубановић коме ће том приликом бити уручена „Статуета Бранка Радичевића“ (рад вајара Јована Солдатовића) за укупни песнички опус.

На Свечаном отварању, по доброј традицији – познати и, с њима, тек афирмисани млади глумци говориће песме Бранка Радичевића, његових савременика и ововремених песника: Радош Бајић („Бранкова жеља“ Ј. Ј. Змаја), Весна Чипчић ( „Никад није вито твоје тело...“ Б. Радичевића),  Даница Петровић („Враголије“ Б. Радичевића“)... Занимљиво је да ће се на Свечаном отварању опет наћи Весна Чипчић, истакнута и за поезију незамењива глумица која деценијама редовно походи Бранково коло, и несумњиво је највише пута наступала на светилишту стражиловске лозе певања.

Наступиће и угледни и харизматични, неуобичајено вредни и надахнути глумац, сценариста,  режисер и продуцент Радош Бајић који долази по први пут на Бранково коло, што чини посебну драж на овогодишњем Бранковом колу. А с њима ће своју непрекинуту полудеценијску сарадњу са Бранковим колом наставити и млада, талентована глумица Даница Петровић.

Млад и у свету награђиван мешовити Хор и ансамбл новосадске гимназије „Јован Јовановић Змај“ из Новог Сада, на челу са диригентом,  професором Јованом Травицом, извешће распевано и чувено „Коло“ из Бранковог „Ђачког растанка“ композитора Светолика Пашћана Којанова, уз још две врхунски припремљене  за ову прилику композиције из наше баштине. Том приликом, господину Јовану Травици биће уручена „Велика повеља Бранковог кола“ за узвишени дугогодишњи облик сарадње и „надахнути допринос лепоти поезије, стваралачку радост и љубав према песницима и људима на трагу божанског дара Бранка Радичевића“.

На Свечаном отварању 52. Бранковог кола наступиће изврсни песници различитих генерација, везани за лепоту Бранковога кола и његову јединственост на нашој културној сцени. По једну своју репрезентативну песму говориће заслужни лауреати Бранковог кола и врсни аутори на различите начине уткани у мисију наше институције: Анђелко Анушић, Данило Јокановић, Драгица Стојановић,  Љубомир Ћорилић, Јелена Алексић, Дамир Малешев, Растко Лончар, Милица Шпадијер и Данијела Регојевић.

Посебна уметничка атракција биће млади пијаниста и песник Бранковога кола, актуелни лауреат награде „Стражилово“ Димитрије Николић (сутрадан ће му награда бити уручена на „“рајском Стражилову“), који ће на клавиру извести сопствену композицију „Прелид за Лидију“.

Дабоме, без младог оперског певања Свечано отварање не би било то што јесте деценијама. Ђурђица Бабић (сопран), студенткиња Академије уметности у Новом Саду, у класи професорке др Милице Стојадиновић, извешће Бранкове стихове „Укор“  композитора Станојла Рајчића у клавирској пратњи професорке Маје Грујић. И изворна музика, културно благо из наше баштине, има своје посебно место на Свечаном отварању које ће бити украшено посве младим талентима, ученицима-певачима Музичке школе „Исидор Бајић“ из Новог Сада.

А најмлађу поезију говориће талентовани ђаци-песници Карловачке гимназије, од којих су неки награђени високим признањима за средњошколце-поете, а које ће за ову прилику одабрати њихови вредни професори. Наступиће Милица Гајића, ученица гимназије, која је већ објавила песничку збирку. Без присуства ових најмлађих песника, иначе окупљених око листа „Бранко“ у Карловачкој гимназији, неки од нас би заборавили да се у овој гимназији школовао њихов вршњак Алексије Радичевић (1835-1841), потоњи непоновљиви песник српског језика, најчувенији Сремскокарловчанин, рођен у Броду на Сави (1824).

Догодине ћемо обележити велику двестоту годишњицу рођења Алексија Бранка Радичевића, коме се диве наш народ и српска култура. Не заборавимо да је на Бранкове стихове написано преко деведесет музичких композиција.

Водитељи Свечаног отварања 52. Бранковог кола биће уиграни тандем, дугогодишњи пар позитивних сарадника и добрих људи, Тања Миражић и Горан Павловић, позната спикерска телевизијска лица која песничке и културне садржаје сматрају највишим обликом својих стваралачких прочишћења и професионалних доприноса на јавној сцени.

И заиста, Свечано отварање и с њим цело 52. Бранково коло освитаће у радости из дана у дан, све до 18. септембра у Сремским Карловцима, на Стражилову и у Новом Саду, у знаку лепоте Бранковога двостиха: „Хтедо` дугу да са неба свучем,/ дугом шарном да све вас обучем.“

 

Изјава Ненада Грујичића пре Свечаног отварања 52. Бранковог кола:

„Песници и уметници које ћемо данас чути јесу стваралачка разлика у односу на колоквијални говор, они говоре другим и чистијим језиком.  То није језик удружених неталената са бирократско-административним алатима на кратку стазу – док траје мандат неког привременог моћника, већ то је језик урођених талената који нису издали божанску ауру свога дара и који не осећају потребу да се предају демону дневне политике.

Недавно ми један рођак, презименом, гле, Кочић, рече нешто много занимљиво – да је то што ја говорим и пишем, мислећи и на моје колеге, ствараоце сличне провенијенције, нешто што се може цитирати кроз време, а оно што слушамо у безбројним медијима сваки дан, – нешто што се не може цитирати чак ни сутрадан, јер није засновано на истини већ на дневном ћару.

Хиљадама ходина већ знамо да уметност и политика не могу заједно, и никад нису могле скупа, зато што се онтолошки разликује њихов корен, и њихови плодови се разликују. Ниједно друштво писаца или уметника, у савезу са дневним политичарима, не може трајати на дугу стазу. Најдуже ће трајати они који не приђу таквим франкештајновским удружењима или се  што пре отргну из  тог непријатног фарисејског загрљаја.

Зато су данашња младост и искуство окупљени овде у најстаријој српској гимназији непоткупљива вредност, креативна поетика разлике, лепота којој неме премца. Уверићемо се током програма у славној Карловачкој гимназији да је то тако – овде се рађа светлост која доноси радост на лицима и у срцима присутних. А то се не може ничим купити нити поткупити.

Догодине ћемо обележити 200. годишњицу рођења Алексија Бранка Радичевића. То је огромна годишњица у коју ево улазимо из 199. године од Бранковог рођења. Привилегија је задесити се као жив и духован човек, савремени песник и иинтелектуалац у једној таквој, много реткој годишњици која се појављује сваког столећа једном. Привилегија је то за целу нашу културу и државу. И та годишњица прави и направиће разлику у односу на збрзане и на прву лопту пласиране квазивредности у виду ватромета и галаме.

Ми тихо проговарамо из струке, али са снажним уверењима у времену, из чистих талената, из слободе да кажемо све што мислимо. Зато не можемо са кратковидим и сажваканим, пролазним и  трагикомичним  салијеријима којима је до поезије као до лањског снега. Зато је свежина Бранковог кола у томе што окупља највеће потенцијале младих и искусних талената који имају свест о себи, о свом таленту,  и не падају на замке малограђанске стварности и лицемерја. Они поседује интуитивне одговоре и прекогнитивне замахе.  Ми верујемо у будућност и снагу људског духа и талента. Дакле, ми смо данас у Сремским Карловцима, у најстаријој српској гимназиији, заиста то стваралачко поље разлике, живи духовни принцип који види крај материјалистичком принципу.“

 

                                 Добро дошли!

                                                                                                                                      БРАНКОВО КОЛО