Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

СА ПЕСНИЧКЕ ВЕЧЕРИ РАНКА РИСОЈЕВИЋА У БАЊОЈ ЛУЦИ

slika

 

Сремски Карловци – Нови Сад, 10. децембар 2022.

ПОВЕЉА „МЕЂУНАРОДНЕ НАГРАДЕ БРАНКО РАДИЧЕВИЋ“ У РУКАМА ЛАУРЕАТА

 

Синоћ је у чувеном Банском двору у Бањој Луци одржана промоција нове књиге песама Ранка Рисојевића „Самотна ријеч“ (Удружење књижевника Републике Српске, 2022). О књизи су говорили Ранко Павловић и Предраг Бјелошевић. Том приликом истакнуто је да је Рисојевић актуелни добитник „Међународне награде Бранко Радичевић“.

С обзиром да је лауреат, због здравствених проблема, средином септембра  био спречен да допутује у Нови Сад и Сремске Карловце на 51. Бранково колo, у Рисојевићево име награду је 19. септембра у чувеној Карловачкој гимназији, примила Светлана Павловић Пап, Новосађанка пореклом из Бањалуке, кћерка познатог књижевника Ранка Павловића, професорица енглеског језика у  гимназији „Исидора Секулић“.

На промоцији нове Рисојевићеве књиге у Вијећници Банског двора у Бањој Луци, указала се лепа  прилика да публици буде предочена и повеља поменуте награде. Стигла нам је фотографија са тог догађаја где се са повељом у рукама виде лауреат Ранко Рисојевић и директор Банског двора, Младен Матовић, уз присусутво Предрага Бјелошевића.

У наредном периоду, Бранково коло ће припремити и за „Пролећне Бранкове дане 2023“, као облик награде. штампати нову књигу поезије Ранка Рисојевића „Слике, гласови“. Ексклузивно доносимо уводну песму (Шекспиров сонет), „Сабирам и дијелим", из књиге која ће бити промовисана у марту, у знаку обележавања  199. Радичевићевог рођендана на „Пролећним Бранковим данима 2023“.

 

 

Ранко Рисојевић

САБИРАМ И ДИЈЕЛИМ

 

Другачије се не може, на крају,

Чекају иста врата, уски пролаз,

Да ли је ово улаз или излаз,

На пустој Нигдини или у рају.

 

Другачије не иде, не вриједи,

Ако је исти пут што и мене чека

Сасвим иста стаза пса и човјека,

У постељи ил висио на греди.

 

Другачије иду они што  дају

И тијело своје смјерно на крају,

Једино душина дјела остају,

Да се у другој души огледају

 

Другачија је гле анђеоска јека

Умјесто вјечног земаљског лелека.