Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

СВЕВИДЕЋЕ ОЧИ ВОДИТЕЉА БРАНКОВОГА КОЛА

slika

Сремски Карловци - Нови Сад, 13. октобар 2022.

 

ТАЛЕНТИ ТАЊЕ МИРАЖИЋ И ГОРАНА ПАВЛОВИЋА

 

Без добрих водитеља, Свечано отварање Бранковога кола не може постићи свој максимум. Водитељи имају крунску улогу у одвијању програма. Татјана Миражић и Горан Павловић годинама сарађују са Бранковим колом и представљају незаобилазну карику нашег успеха. Обоје запослени на Радио-телевизији Војводине, увек резервишу време и налазе своје место на Бранковом колу. И ове године, увеличали су нашу свечаност. Они знају да ће их сачекати професионално урађен синопсис Свечаног отварања, који добијају неколико дана пре почетка Бранковога кола. Тако имају довољно времена да увежбају и стекну потпун увид у ток свечаности.

Заједно са режисером Свечаног отварања, способни водитељи воде рачуна да ли су сви учесници на окупу, понекад преузму улогу инспицијента - напросто док теку припреме, и програм – крене, водитељи постају „недремане очи“ Бранковога кола, они помажу кад нешто којим чудом искочи из трачница. Двоје водитеља раде синхронизовано, жена и мушкарац, комплеметарни су  једно другом током рада, дају другоме невидљиве знакове за оно што је договор или ће да  следи у протоку програмског садржаја.

Сваки водитељ је, дакле, свевидеће око, онај на коме стоји грађевина Свечаног отварања или неког другог програма, на Стражилову на пример. Добра дикција, способност артикулисања реченице, дискретна а наглашена најава именâ учесника, шарм домаћина и што природнији осмех са сјајем у очима на отвореном лицу представљају основне карактеристике незамењивог водитеља. Добар водитељ мора изврсно да казује поезију, да јој даје примарни значај кад се појави у синопсису, да артикулација сваке речи буде „узвишена“ и једино могућа. Притом, важно је да заиста воли свој посао и уметност, да уважава и поштује континуитет Бранковог кола, напросто да у свему постоји узајамна љубав према институцији коју представља, што је у својој основи реткост и привилегија.  

Такви су наши водитељи, Тања и Горан, поуздани и одани, тачни и посвећени. Кад њима дате посао у руке, онда сте као главни домаћин мирни и срећни, јер знате да ће бити поштована она чувена народна пословица –  посао је посао, а ракија- ракија. Дакле, проверени квалитет и надахнуће, узајамно и увек, свест о јавном догађају и његовом значају, таленат за таленат – како волимо у Бранковом колу казати.

Пола века постојања Бранковога кола имало је много водитеља, међу њима и песника, глумаца, спикера и других. Остају у сећању Влада Матић, Јованка Башичевић, Милорад Црњанин, Весна Спинчић-Прелог, Душко Трифуновић, Тијана Максимовић, Предраг Момчиловић, Снежана Живковић (која је стално помињала да је учила од славне Драге Јонаш) и други. „Ој, Карловци, место моје драго,/ к’о детенце дошао сам амо,/ игра беше једино ми благо,/ слатко ја звах мед и смокву само.“

                                                                                                                                             Н. Грујичић

 

           На фотографији: Татјана Миражић и Горан Павловић пре Свечаног отварања 51. Бранковог кола, Карловачка гимназија, 9. септембра 2022. 

 

 

Бранко Радичевић

 

ИЗ „ЂАЧКОГ РАСТАНКА“

 

 

Хватите се кола тога,

Од вишњег је оно Бога:

Руком држи братац брата.

Близу срца њега хвата,

Свирац свира,

Срце дира,

Рука с’ диже на посао,

Да л’ ће коме бити жао?

Нога лупа, диже прах,

Наоколо свуда страх...

Нога лака, срце здраво,

Коло лети, коло ђаво,

Поскочица ђаволица,

Што је хтела, то и смела,

Ал’ је жéца одолела.

 

Ој, ти, секо,

Кâно млеко

Белолика,

Кâно винце руменика,

Кâно паун поносита,

Кâно јела, селе, вита,

Амо брже, па наточи,

Да ти браца боље скочи!

Амо, селе, а забога,

Видиш е сам изнемога!...

Тако, злато, тако, тако,

Сад је коло играт’ лако;

Амо, чедо милооко,

Дај да т’ љубне браца око!