Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

МЛАДИ ДОГАЂАЈ ЗА ПАМЋЕЊЕ

slika

Сремски Карловци - Нови Сад, 15. септембар, 2022.

ПРОМОВИСАНА ПАНОРАМА ПОЕЗИЈЕ ЂАКА ЗМАЈ-ЈОВИНЕ ГИМНАЗИЈЕ

 

Седмог дана 51. Бранковог кола у Свечаној сали најстарије новосадске гимназије "Јован Јовановић Змај", а друге по старини у Срба, одржана је са почетком у 11 часова промоција Панораме песама ученика Јовине гимназије „Нек’ остане глас“ коју је приредио професор те гимназије, аутор и лауреат Бранковога кола, Растко Лончар. Због привремених здравствених проблема био је спречен да присуствује. 

Модераторка је била млада песникиња и актуелна лауреаткиња награде "Стражилово", такође бивши ђак Змај-Јовине гимназије, Драгана Лисић, која је поздравила присутне ђаке и професоре престижне гимназије, а потом упознала публику са Панорамом. Ова младолика књига обједињује девет млађаних песника, славуја у настајању, који су у оквиру поетско-реторичке секције у Гимназији стварали своје прве стихове и не слутећи да ће бити заступљени у овом својеврсном цветнику.

Прочитана је уводна реч Растка Лончара, као и фрагмент поговора председника Бранковог кола, и песника Ненада Грујичића, насловљеног „Девет пупољака поетскога говора“. Потом су ђаци-песници, Ален Гавриловић, Вања Марковић, Анђела Новаков, Драгана Јовановић, Марија Шатравка, Теодора Томановић, Јована Кузманов и Лука Петровић, надахнуто казивали у два наврата своје стихове из Панораме, а модераторка прочитала и песме Алексе Чуљка који је из оправданих разлога изостао.

Ђаци су побрали доста громогласних аплауза, као и похвале професора, који су истакли да су они заиста понос Гимназије што  и те како држи до књижевности, иако је чувена по врсним математичарима, физичарима и информатичарима што освајају признања у целом свету.

Озарени ђаци изразили су жељу да се публици обрате и са својим новијим песмама, насталим по објављивању Панораме, у којима се већ назире иницијални ниво зрења талента, што улива наду да ће се неке од ових лирских душа можда остварити на пољу поезије кроз време. Присутним ђацима и публици подељене су десетине примерака Панораме, што беше и мало у односу на број присутних.

Ова збирка ђачке поезије друга је у низу сличних издања – прошле године штампана је у Бранковом колу и Панорама ђака Карловачке, најстарије гимназије у Срба, „Песме после нас“ (приредила Маја Стокин), и обе су овенчане специјалном наградом „Стражилово“. Панорама је штампана поводом 175. година од објављивања прве књиге Бранка Радичевића у Бечу, чувеног 1847. лета, које се још назива и годином победе Вукових идеја, када су, осим Бранкових „Песама“, штампани и „Горски вијенац“ Петра II Петровића Његоша, „Рат за српски језик и правопис“ Ђуре Даничића, као и Вуков превод „Новог завјета“.

Био је то у славној новосадској гимназији „Јована Јовановић Змај“ догађај за памћење, промоција на правом месту и у право време, прилика да талентовани ђаци осете институционалну подршку и конкретну афирмацију заједно са именима и поезијом познатих и остварених песника и уметника на 51. Бранковом колу. И, што би Бранко рекао, често понављамо: „Е, па дотле, а докле ћеш више!“

                                                                                                                                          БРАНКОВО КОЛО