Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

АНЂЕЛКО АНУШИЋ НА 51. БРАНКОВОМ КОЛУ

slika

Сремски Карловци, 14. септембар 2022.

ЖИВИ ПЕСНИЧКИ СУСРЕТ С ГИМНАЗИЈАЛЦИМА У „ИСИДОРИНОЈ ГИМНАЗИЈИ“

 

Шестог дана на 51. Бранковом колу, у програму „Разговор с награђеним писцима“, у гимназији „Исидора Секулић“ у Новом Саду, наступио је угледни песник, прозни писац и есејиста Анђелко Анушић, актуелни добитник „Кочићеве награде Града Бањалука“. Поред низа важних награда, Анушић је лауреат чак трију Бранковога кола: „Стражилово“, „Печат вароши сремскокарловачке“ и „Статуета Бранка Радичевића“. Прошле године својом беседом о Радичевићевој поезији свечано је отворио јубиларно 50. Бранково коло. Такође, поред великог броја књига поезије, прозе и есеја, Анђелко Анушић је две објавио у Бранковом колу: фељтон „Загребачке ефемериде“ (2004) и поезију „Епитафи за незнане“ (2015).

Модератор програма био је професор филозофије у гимназији,  Дамир Малешев, песник и есејиста, свестрани уметник и интелектуалац, а публику је у име Бранковога кола поздравила ауторка и лауреаткиња ове институције, Драгана Лисић, актуелна добитница награде „Стражилово“.

Наглашавајући значај „Кочићеве награде Града Бањалука“, Анђелко Анушић је истакао лепоту лика и дела Петра Кочића за своје сопствено стваралаштво, будући да је и сам родом из крајишког амбијента, те да њиме куља иста поетско-језичка крв.

Анушић је у гимназији први пут представио своју нову песничку књигу „Боли, боли ме јако“ (Ревнитељ, Ниш, 2022) из које је надахнуто казивао нове стихове пред пуном обновљеном  салом гимназије, пред будним оком ђака који су помно слушали и упијали поезију. На публику посебан утисак оставила је песма „Кључ“ која даје упутство младим душама како да се односе према животу. С обзиром да пише и за децу, обратио се ђацима са једном песмом „за малу и велику децу“, која је код публике наишла на громогласан аплауз и слатко кикотање.

Припремивши уздарја угледном госту, наступили су млади песнички таленти ове истакнуте гимназије, Јелица Ћурић и Милутин Тановић, а  са својим професором Дамиром Малешевом (гитара), Сара Дамјановић извела музичку нумеру „Заборављени“ (Пилоти) и унела додатну племениту ноту читавом догађају.

Анђелко Анушић је поклонио примерке својих књига за школску библиотеку како би контакт у гимназији с његовим књигама био настављен. Такође, ђацима је и публици подељена „Панорама песама ђака Змај Јовине гимназије“, Нек остане глас, која је штампана ове године у Бранковом колу и одмах овенчана специјалном наградом „Стражилово“ – да им буде подстрек да се и сами одважно баве писаном речју.

Анушићев сусрет с ђацима „Исидорине гимназије“, и редовном публиком Бранковога кола, у препуној свечаној сали протекао је у веома лепој атмосфери са пуно узајамног интересовања за сваку нову казану и отпевану реч.