Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

СВЕЧАНО УРУЧЕНЕ НАГРАДЕ НА СТРАЖИЛОВУ

slika

 

Стражилово, 10. септембра 2022.

ПОРЕД БРАНКА ЛАУРЕАТИ НАГРАДЕ "СТРАЖИЛОВО"

 

По лепом  времену које се изненада родило из утробе јутарњег кишовитог неба и преобразило у осмех сунца са ветрићем "стражиловцем", у 11 часова почео је програм код „Бранковог чардака“ уз новији споменик (1974) Бранку, рад Јована Солдатовића. Божидару Мандићу уручена је награду „Стражилово“ за укупно дело. И двема даровитим и пожртвовним младим песникињама, управо завршиле књижевност у Бањалуци и Новом Саду, Данијели Регојевић и Драгани Лисић припала су ова престижна издања. Специјална награда „Стражилово“ припала панорами поезије ђака чувене Змај Јовине гимназије, друге по старини у Срба. Панораму је приредио вредни Растко Лончар, песник и професор гимназије. Та младалачки зрикава лепа књига ће током 51. Бранковог кола бити промовисана у поменутој установи. Потом су лауреати казали своје слово захвалности и по једну песму.

Озарен присусутвом на Стражилову, лауреат Божидар Мандић истакао је потребу да савремени човек у страшном невремену наше цивилизације на сваком кораку мора да шири доброту, племенитост и љубав. Младе лауреаткиње, Данијела Регојевић и Драгана Лисић, казале су зрело слово о савременом добу и својим личним доживљајима света данас.  У име Змај-Јовине гимназије, признање је примио професор Александар Турукало.

У програму „Они су волели да говоре своју поезију на Стражилову“, поред споменика Бранку, ђаци Карловачке гимназије (Ања Цвијан, Катарина Круљ, Теодора Пашко,  Невена Станков и Анастасија Белић, које је припремила професорка Маја Стокин), читали су песме „неумрлих песника“, који су нас земно напустили у последње две године: Драган Колунџија, Милан Ненадић, Илеана Урсу, Стеван Тонтић, Крстивоје Илић, Дара Секулић, Ранко Јововић, Манојле Гавриловић, Владимир Јагличић, Предраг Богдановић Ци, Рале Нишавић и Миленко Стојичић. Био је то програм који је публику озарио и подсетио на радосне доласке поменутих песника на "рајско Стражилово", програм који нас је снажно подсетио да смо сви пролазни и смртни, али да песници, за разлику од "обичног" света,  поседују сламку спаса која се зове Поезија.

Одржан је, дабоме, и традиционални „Стражиловски митинг поезије“ где су своју поезију говорили Милена Северовић, Драгољуб Павлов, Перица Марков, Наташа Радосављевић, Драгана Јовановић, Анђела Новаков, Теодора Томановић, Јована Кузманов и други. Програм је водила млада драмска уметница Даница Петровић која је, окрећући се ка Бранковом споменику, стражиловски програм завршила Радичевићевом антологијском песмом "Укор". Био је то дан који ће, поред лауреата, нарочито младима остати записан у сећању по несвакидашњем доживљају као веома важном у њиховом искуству и стваралачком сазревању.