Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

БОЖИДАР МАНДИЋ ПОЛОЖИО ЦВЕЋЕ И ПРИСЛУЖИО СВЕЋУ НА БРАНКОВОМ ГРОБУ

slika

Стражилово, 10. септембар 2022.

СТРАЖИЛОВО, ДИВНО СТРАЖИЛОВО...

На Стражилову, другог дана 51. Бранковог кола, песници и уметници ходочастили су до Бранковога гробана на којем је 1885. године, два лета после преноса песникових земних остатака из Беча, подигнут пирамидални споменик по идеји београдског архитекте Светозара Ивачковића, родом из Баната, а радове је извео каменорезац Петар Китузи. Јутро је почело са кишом, сви су питали да ли ће програм уопште бити одржан на Стражилову. Током ових година трајања Бранковога кола, само је једанпут-двапут падала киша, увек је било прелепо време на „рајском Стражилову“.

И збиља, киша убрзо престаје, облаци се стањују и разређују, полако почиње да вирка плаветнило, а за њим и сунце. Ту су припомогли и Бранкови стихови: „Ведро небо онда нада мноме,/ Брдо травно овде пода мноме,/ Околине око мене миле,/ Да ништа се несте промениле!“

 У десет часова, на стари споменик (1885) Бранков, истакнути песник, писац и уметник Божидар Мандић, добитник награде „Стражилово“ за укупно песничко, прозно и уметничко дело, положио је цвеће, прислужио свећу и рекао своју бранковску песму. Придружили су му се Перица Марков и Јована Кузманов. Из плаветнила на Фрушкој гори чули су се стихови: „Де си душо,/ де си рано,/ де си данче мио,/ де си сунце огрејано, де си досад био?“

Божидар Мандић (Нови Сад, 1952) посве је особена стваралачка личност на нашој културној сцени: песник, прозаиста и уметник, оснивач еколошко-уметничке комуне „Породица бистрих потока“. Објавио петнаест књига, организовао дванаест самосталних изложби и театарских представа. Мандић је аутор који ствара у загрљају са природом, далеко од урбаних привилегија и материјалистичке грабежљивости и интереса. Као младић, био је један од актера уметничке концептуалне сцене у Новом Саду где, у коначници,  није видео излаз за своје идеје и животне пројекте. Као песник (и за децу) најбоље стихове написао је управо из искуства живота у шуми, у смени годишњих доба под небесима у селу Брезовица на планини Рудник, код Горњег Милановца. Појава Божидара Мандића на уметничкој позорници представља својеврсно „страно тело“ у организму бирократски устројеног система. Овај песник, књижевник и уметник на сваком кораку указује на суицидну путању наше цивилизације која не поштује једноставне законе природе, већ их напада и деструише у име корупције и новца. Импонују Мандићева духовна свестраност и радосна упорност у реализовању јединственог подухвата који из године у годину добија све већу снагу, смисао и значај представљајући значајну оставштину у српској култури.  Мисија Божидара Мандића поседује креативни потенцијал и утицај на младе који тек ступају на песничку и уметничку сцену, то јест окрећу се конкретним животним путевима и решењима своје егзистенције. То је мисија заснована на великој поетичкој разлици и другачијем схватању концепта света и уметности у односу на доктрине тзв. естаблишмента са трулим компромисима и повластицама.

Силазећи низ Стражилово, чекао нас је програм „Ао, свете, мио и премио,/ Красно ли те Вишњи удесио“, код млађег Бранковог споменика (1974), рад Јована Солдатовића, тик уз чувени „Бранков чардак“ где долазе млади и старији да се надишу чистог ваздуха уз фрушкогорске цвркуте.

 

 

Божидар Мандић

БУБА

 

Никад нисам видео чуднију бубу

вероватно сам је донео из шуме

Нешто ме је пецнуло изнад лакта

и тако сам је приметио

Окренуо сам руку и посматрао

Ходала је по препланулој кожи

лево-десно

као да није могла да се снађе

Испред главе предњачила су

клешта

као код рака или шкорпије

Хеј! Да није отровна!

Мали страх прострујао је кроз

моју компарацију

Сам изглед био је безопасан

и сив

помало подсећајући на неке печурке

Део тела од главе

личио је на оклопни џип

спреман за напад

Однео сам је до прозора

и благо одувао разбијајући неизвесност