Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

СВЕТКОВИНА ДОСТОЈНА БРАНКА РАДИЧЕВИЋА

slika

        

Сремски Карловци, 9. септембар 2022.

Свечано отворено 51. Бранково коло

 

МЛАДОЛИКИ ДУХ У КАРЛОВАЧКОЈ ГИМНАЗИЈИ

 

„Велика повеља Бранковог кола“ уручена глумици Мири Бањац, а „Статуета Бранка Радичевића“ песнику Братиславу Милановићу

Пола столећа од оснивања Бранковога кола (1972), свечано је обележено у Карловачкој, најстаријој српској гимназији, у Сремским Карловцима, са богатим песничким, драмским и музичким програмом. Обележавајући 175. годишњицу штампања прве књиге Бранкових песма у Бечу (1847), овогодишње, 51. Бранково коло беседом о Радичевићевом делу отворио је угледни песник Братислав Милановић назвавши појаву Бранка Радичевића „олуј над Фрушком гором“.

Милановић је поред осталога истакао: „Бранко је био дар српском народу какав се добија само једанпут у читавој једној епохи. Од објаве његових песама, у историји српске поезије време почиње друкчије да се рачуна: поезија пре Бранка и поезија после Бранка. Било је и пре његове појаве наговештаја да ће се у српској поезији нешто променити. Као облаци који се скупљају пред олују, дуго су се скупљали песници који су сматрали да треба писати на народном језику. Али, гром који је из тих облака ударио, звао се  – Бранко. Праве промене донео је он: његов дар, његова страст према поезији и љубав према народном језику, његова храброст пре свега.“

На Свечаном отварању 51. Бранковог кола славној глумици Мири Бањац уручена је „Велика повеља Бранковог кола“ за животно дело, за  узвишену сарадњу током протеклих деценија у Сремским Карловцима и на Стражилову, „за надахнути допринос лепоти поезије, стваралачку радост и љубав према песницима и људима на трагу божанског дара Бранка Радичевића“.

У десетој деценији свога живота, легендарна глумица Мира Бањац, у божанској снази свога талента,  захваљујући на високом признању, надахнуто је и узбуђено рекла стражиловске стхове Милоша Црњанског присећајући се ранијих незаборавних наступа на Бранковом колу у протеклих педесет година. Мира Бањац је истакла да су Сремски Карловци као Бранков дом својеврсно културно ходочашће и место које у себи чува Бранков поетски дух и, подсетила,  да је врло млада са својим ујаком долазила из Ердевика у Сремске Карловце, тад јој се чинило да је то огромна удаљеност, и да су њена прва песничка промишљања била везана за Бранка Радичевића. Огроман аплауз у препуној сали Карловачке гимназије наградио је сваку изговорену реч у несвакидашњој појави и догађају на 51. Бранковом колу.

У песничком делу програма, у блоковима, наступили су врсни песници разних генерација и поетика: Бошко Сувајџић, Ласло Блашковић, Драгица Стојановић, Горан Лабудовић Шарло, Јулија Капорњаи, Јелена Вујановић, Драгана Лисић и Тамара Рехнер, махом ранији добитници награда „Печат вароши сремскокарловачке“ и „Стражилово“. Као и сваке године, њихово присуство у Карловачкој гимназији представља епицентрални смисао Бранковог кола током обележавања успомене на живот и дело вечито младог песника Бранка Радичевића који се ту, с братом Стеваном,  школовао од 1835. до 1841. године..

Младолики и пуни испирације за Бранка и Карловце, наступили су Хор и ансамбл новосадске Змај-Јовине гимназије, са диригентом Јованом Травицом,  изводећи два пута химну „Бранково коло“ композитора Светолика Пашћана Којанова и „Српкињу“ Исидора Бајића из опере „Кнез Иво од Семберије“ коју је као историјску драму написао Бранислав Нушић.

Опереска певачица Весна Аћимовић у клавирској пратњи Маје Грујић певала је антологијску Бранкову песму „Девојка на Студенцу, а млада глумица даница петров говорила чувену Радичевићеву песму „Укор“.

Посебан догађај беше наступ Весне Чипчић која је озарено казивала поему „Кикинда“ Мирослава Антића, надомештајући тиме двогодишње неодржавање „Антићевих дана“ у Новом Саду“.  После незаборавног казивања Анрићеве поеме публика је громогласним аплаузима вратила чувену глумци на бис. Ова чувена глумица истакла је у Бранковом колу  да је одушевљено учила од Мире Бањац како се говори поезија, то јест упијала на Стражилову ранијих година начин како Мира говори Микину поему „Војводина“.

Председник Бранковог кола, Ненад Грујичић, истакао је да овакво свечано отварање 51. Бранковог кола и програм целе манифестације која ће трајати до 19. септембра, зацељују и лече напаћене људске душе у времену ирационалних и предапокалиптичних догађаја отварајући тако смисао човековог боравка под Сунцем што нас боголико обасјава..

Сутра на Стражилову биће положено цвеће и запаљена свећа на Бранковом гробу, а то ће учинити Божидар Мандић, овогодишњи лаурат награде „Стражилово“ за целокупни стваралачки опус.  Код „Бранковог чардака“ и споменика Бранку свечано ће бити уручена престижна награда „Стражилово“ младим песницима и одржан традиционални „Стражиловски митинг поезије“.