Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

У СЛАВУ НЕПОНОВЉИВОГ И ВЕЧИТО МЛАДОГ БРАНКА РАДИЧЕВИЋА

slika

 

Сремски Карловци, 9. септембар 2022.

ДАНАС СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ 51. БРАНКОВОГ КОЛА

 

Данас, у петак 9. септембра, у 11 часова у најстаријој српској, чувеној Карловачкој гимназији свечано ће бити отворено 51. Бранково коло. Поводом педесет година од оснивања Бранковога кола, највећу песничку манифестацију у земљи и региону, беседом о Бранковој поезији, отвориће угледни српски песник Братислав Милановић, који је пре четрдесет шест година у свечаној сали Карловачке гимназије примио Бранкову награду за најбољи песнички првенац („Јелен у прозору“). Њему ће сутра свечано бити уручена „Статуета Бранка Радичевића“ (рад Јована Солдатовића), високо признање Бранковога кола за укупни песнички опус.

На Свечаном отварању 51. Бранковог кола славној глумици Мири Бањац биће уручена „Велика повеља Бранковог кола“ за животно дело, за  узвишену сарадњу током протеклих деценија у Сремским Карловцима и на Стражилову, „за надахнути допринос лепоти поезије, стваралачку радост и љубав према песницима и људима на трагу божанског дара Бранка Радичевића“.

У песничком делу програма наступиће врсни песници разних генерација и поетика: Бошко Сувајџић, Ласло Блашковић, Драгица Стојановић, Горан Лабудовић Шарло, Растко Лончар,  Јулија Капорњаи, Јелена Вујановић, Драгана Лисић и Тамара Рехнер, махом ранији добитници награда „Печат вароши сремскокарловачке“ и „Стражилово“.  

За казивање врхунске поезије задужене су чувена глумица Весна Чипчић и талентована млада Даница Петровић. Бранкову поезију певаће оперска певачица Весна Аћимовић у клавирској пратњи Маје Грујић. Наступиће и етно-група „Вила“ која ће извести песму из наше баштине. За певачко-музичко присуство током целог програма Свечаног отварања задужени су Хор и ансамбл новосадске Змај-Јовине гимназије, на челу са диригентом Јованом Травицом.

             Водитељи Свечаног отварања 51. Бранковог кола: Татјана Миражић и Горан Павловић.

 

Бранко Радичевић

МИНИ КАРАЏИЋ У СПОМЕНИЦУ

 

Певам дању, певам ноћу,

Певам, селе, што год `оћу:

И што `оћу, то и могу,

Само једно још не могу:

Да запевам гласовито,

Гласовито, силовито,

Да те дигнем са земљице,

Да те метнем међ’ звездице.

Кад си звезда, селе моја,

Да си међу звездицама,

Међу својим, селе моја,

Милим сестрицама.

 

            (На Бадње вече 1849)