Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

ПРОГЛАШЕНИ ДОБИТНИЦИ НАГРАДЕ "СТРАЖИЛОВО" 2022.

slika

 

Сремски Карловци, 1. августа  2022.      

НАГРАДА „СТРАЖИЛОВО“ БОЖИДАРУ МАНДИЋУ И МЛАДИМ ПЕСНИЦИМА

Лауреати Данијела Регојевић и Драгана Лисић, специјална награда панорами песама ђака Змај-Јовине гимназије

 

На завршној седници 1. августа ове године, жири Бранковог кола у саставу: Ненад Грујичић, Иван Лаловић и Растко Лончар, једногласном одлуком прогласио је овогодишње добитнике награде „Стражилово“: Божидар Мандић – за укупно песничко, прозно и уметничко дело,  Данијела Регојевић (књига „Сјеноход) и Драгана Лисић (књига „Траговима...“) – за најбоље песничке првенце објављене у Бранковом колу. Специјална награда „Стражилово“ припала је панорами поезије ђака Змај-Јовине гимназије“ у Новом Саду.

 

                                                             

 

 

                                                                       О  Б  Р  А  З  Л О  Ж  Е  Њ  Е

 

Божидар Мандић (Нови Сад, 1952) је посве особена стваралачка личност на нашој културној сцени: песник, прозаиста и уметник, оснивач еколошко-уметничке комуне „Породица бистрих потока“. Објавио петнаест књига, дванаест самосталних изложби и театарских представа. Мандић је аутор који ствара у загрљају са природом, далеко од урбаних привилегија и материјалистичке грабежљивости и интереса. Као младић, био је један од актера уметничке концептуалне сцене у Новом Саду где, у коначници,  није видео излаз за своје идеје и животне пројекте. Као песник (и за децу) најбоље стихове написао је управо из искуства живота у шуми, у смени годишњих доба под небесима у селу Брезовица на планини Рудник, код Горњег Милановца. Појава Божидара Мандића на уметничкој позорници представља својеврсно „страно тело“ у организму бирократски устројеног система. Овај песник, књижевник и уметник на сваком кораку указује на суицидну путању наше цивилизације која не поштује једноставне законе природе, већ их напада и деструише у име корупције и новца. Импонују Мандићева духовна свестраност и радосна упорност у реализовању јединственог подухвата који из године у годину добија све већу снагу, смисао и значај представљајући важну оставштину у српској култури.  Мисија Божидара Мандића поседује креативни потенцијал и утицај на младе који тек ступају на песничку и уметничку сцену, то јест окрећу се конкретним животним путевима и решењима своје егзистенције. То је мисија заснована на великој поетичкој разлици и другачијем схватању концепта света и уметности у односу на доктрине естаблишмента са трулим компромисима и повластицама.

Данијела Регојевић (Бањалука, 1998) награду „Стражилово“ добила је за „Сјеноход“, зрелу прву књигу поезије. Ова млада песникиња поседује велику мотивацију да пише (пева) владајући  вртложним облицима упечатљивих  слика и призора из вањског и унутрашњег света. То је поезија која говори у име сопственог Ја,  нема предрасуде и границе у освајању тематско-мотивских нивоа, били они љубавни, социјални, родољубиви илити ма који други.  Песникињу покреће креативна сила која уважава интуитивно постављени задатак у матерњем језику: демистификовати ограниченост и кукавичлук, глупост и малограђанштину савременог света.  Назив књиге, „Сјеноход“, отвара бројне асоцијације, пре свега на „сјену“ као сензацију супротну светлости. Сенка као симбол оне делатности која свој легитимни извор налази једино и само у спонтаности, у игри. Отуда учестала синтагма „игра сенки“ у светској уметности и култури, али и у називу једне песме наше лауреаткиње.   Песнички првенац Данијеле Регојевић својом компактношћу надишао је иницијалне намере ауторке, уверио нас да песници немају године и да таленат као изворишна тачка  постоји самим рођењем. Овде, дабоме, сусрећемо и свест о сопственом дару што је значајна привилегија у времену разбаштињења културе и медијског просташтва.  Већ својим првенцем, Данијела Регојевић овенчала се поезијом као духовном  лепотом без које немогуће је живети пуним плућима.

Драгана Лисић (Нови Сад, 1998) равноправно је освојила награду „Стражилово“ за песнички првенац „Траговима...“. То је књига која „на длану“ показује аутобиографске слике одрастања, то јест призоре процеса индивидуације, представља горњу тачку „сизифовског пута“ који, ево, урађа плодом, живом стеном подигнутом на врх Парнаса. Овај првенац плени набујалом емоцијом демистификујући притом сопствене предрасуде и заблуде у раним фазама стасавања, то јест стварања поезије. То је бедекер „кроз трње до звезда“ (Per aspera ad astra) заснован на вери у чисто срце и јака осећања. Песме су написане у слободном и везаном стиху, понекад са прикривеном римом. Има фине, прирођене музике у мрежи ових стихова: значењски и матерњи нивои звука комплементарни су са целокупним хабитусом песме. Ово је поезија која већ мирисом своје првине показује да ће се ауторка  усавршавати на занатском и поетичком плану, освајати што ширу лепезу песничких облика и форми, али и свакодневних, видљивих и невидљивих тема и мотива. Ваља приметити да је књига младе Драгане Лисић исписана и у лирској супстанци језика са критичким размишљањем. Првенац Драгане Лисић показује треперење пламена људске душе на леду, у отопинама савременог доба, разљуђеног и разбоженог, далеко од жуђеног и сањаног.  Зато и постоје песници – да та своја, са даром за дар, осећања пренесу на друге, у лепоту и моћ „матерње мелодије“ као језика над језицима.

Специјална награда „Стражилово“ припала је панорами песама, „Нек’ остане глас“  ђака Змај-Јовине гимназије у Новом Саду,  у издању Бранковога кола, коју је приредио песник, и професор ове славне школске установе, Растко Лончар.  У панорами се налазе најмлађи песници: Алекса Чуљак, Ален Гавриловић, Вања Марковић, Анђела Новаков, Драгана Јовановић, Марија Шатравка, Теодора Томановић, Јована Кузманов и Лука Петровић.  Ова панорама долази као својеврсна круна дугогодишње сарадње  између Бранковога кола и Змај-Јовине гимназије. Наступи ђака ове гимназије на Бранковом колу увек су представљали велику радост (на пример, хор и ансамбл), као и доласци песника и уметника Бранковога кола у ову гимназију. Панорама улива наду да ће се неко од младих аутора развити у песничку личност или у ствараоца из неке друге дисциплине.  У овој чувеној гимназији, поред низа знаменитих личности у разним областима, школовали су се и песници и писци Јован Јовановић Змај, Лаза Костић,  Милован Видаковић, Јован Грчић Миленко, Ђура Даничић и Раша Попов.  Све у свему, пред нама је награђена панорама живе поезије најмлађих песника Бранковога кола и Змај-Јовине гимназије, извор нових потенцијала, шанса да се у матерњем језику оваплоти нови извор талентованог песничког говора.  

Стара четрдесет осам година, престижна награда ''Стражилово'' свечано ће бити  уручена на „рајском Стражилову“ 10. септембра, код споменика Бранку Радичевићу (рад вајара Јована Солдатовића), на 51. Бранковом колу које ће трајати од 9. до 19. септембра у Сремским Карловцима, на Стражилову и у Новом Саду.