Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

ПЕСНИК ЖИВИ КРОЗ СВОЈЕ ВРЕМЕ

slika

Са свечаног затварања "Пролећних Бранкових дана 2022"

ПЕВАМ ДАЊУ, ПЕВАМ НОЋУ...

„Дневник“, 29. март 2022.

 

Завршетак манифестације „Пролећни Бранкови дани 2022“ обележио је програм у част 198. рођендана Бранка Радичевића „Певам дању, певам ноћу, певам, селе, што год ’оћу“, који је јуче одржан у Основној школи „Бранко Радичевић“.

У оквиру школског програма „Ђаци-песници-глумци-музичари о Бранку“, ученици су стиховима и перформансом, уз звуке гитаре и виолине, дочарали живот, емоције и стваралаштво једног од најзначајнијих песника српског романтизма, чије име носи њихова школа.

- Бранко Радичевић је направио својеврсну револуцију у српској књижевности, зачетник је нашег романтизма – истакао је ученик осмог разреда Божидар Воргић, који је у програму наступио као један од хориста у познатој интерпретацији нумере „Пјевам дању, пјевам ноћу“, поп певача Здравка Чолића. – Писао је песме које подсећају на старе епске из доба косовског и покосовског циклуса, угледао се на њих и додавао неке своје украсе, а на тај начин заправо је начинио дело као нико и никада пре њега. Бранко Радичевић је, као и Јован Јовановић Змај, писао песме за децу, посветио се и млађој публици, а његови стихови су једни од најлепших у српској поезији. Без обзира на то што је умро млад, оставио нам је значајан део поетског богатства, живи кроз своје стваралаштво и требало би да га славимо и не заборавимо.

Гошћа школског програма била је и добитница награде „Стражилово“ за 2021. годину Јелена Вујановић, која је у име „Бранковог кола“ прочитала неке од својих песама за млађу публику.

- Представићу песму „Корјени и крила“, која деци преноси поруку да се не одричу својих породичних и локалних корена, али да би у животу увек требало да имају крила која ће их водити напред – нагласила је Јелена Вујановић. – Деца би требало да буду слободна, пронађу себе, буду међусобно толерантна и негују љубав јер све друго у животу је пролазно. У мом стваралаштву такође се нашла и песма „Нерођеној“, коју сам упутила ћерки коју још немам, али надам се да ћу је родити. Та песма говори управо о тој нади да ћу, ако ништа друго, у животу осетити љубав, јер је, у односу на, то све друго бесмислено.

Међу ученицима школе која носи име прослављеног песника и романтичара свакако има и будућих поетских нада.

- Поред песама о Бранку Радичевићу, писала сам о нашој земљи, односно планети, о лету и слично - открива ученица шестог разреда Ивона Лазић, која је у оквиру програма прочитала своје две песме под називом „Бранко Радичевић“ и „Песник“. – Бранко Радичевић је песник љубави, о њему је много речено и написано, а још много би могло да се напише.

                                                                                                                                Бранка Павковић

 

Фотографија Бранковог кола са свечаног затварања "Пролећних Бранкових дана 2022":  Сцена из игроказа "Рибарчета сан" по Радичевићевој песми која се зове и "Циц" (у истом смислу и "ац" - "е нећеш добити", каже се "кад се коме шта пружи, па се опет не да", по запису Вука Стефановића Караџића).

 

Бранко Радичевић

РИБАРЧЕТА САН

 

Ал’ се небо осме’ива!

Ал’ се река плави!

А рибарче у чун снива,

Јасно к’о на јави.

 

Он ’итнуо удичицу,

Рибицу је стек’о,

Метнуо на жеравицу

Па је тако пек’о.

 

"Жеравице, де се труди,

Немој тако споро!''...

Рибица му веће руди,

Готова је скоро.

 

Руди риба – јоште мало –

Сад му је печена!

Срце му се заиграло:

''Амо сад, милена!''

 

Доле ћемо јàко сести;

Ал’ ће да се слади!

''Мор’о бих те, рибо, јести

И да није глади!''

 

Па је узе, па њом брже

Да примакне к усти –

Чун се љуљну – он се трже –

Оде санак пусти!