чуле се певане и казиване Бранкове песме, наступили млади музичари из Музичке школе "Исидор Бајић", организовани песнички матинеи у трима гимназијама: Карловачкој, Змај Јовиној и Исидориној. Жељни живота и стваралачког доказивања, много младих и талентованих песника и уметника наступило је у сунчаном плаветнилу првих пролећних дана.

 

 

 

" /> ДАНАС СВЕЧАНО ЗАТВАРАЊЕ „ПРОЛЕЋНИХ БРАНКОВИХ ДАНА 2022“
Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

ДАНАС СВЕЧАНО ЗАТВАРАЊЕ „ПРОЛЕЋНИХ БРАНКОВИХ ДАНА 2022“

slika

Сремски Карловци – Нови Сад, 28. март 2022.

ДАН РОЂЕЊА БРАНКА РАДИЧЕВИЋА – 198. РОЂЕНДАН ВЕЛИКОГ ПЕСНИКА СРПСКОГ РОМАНТИЗМА

 

Пре сто деведесет осам година  рођен је Бранко – данас је дан рођења Алексија Радичевића, 28. марта у Броду на Сави. Данас ћемо у 11 часова у основној школи „Бранко Радичевић“ у Новом Саду, обележити 198. рођендан Бранка Радичевића.  А 15. марта ове године, по јулијанском календару, такође смо, по традицији,  обележили 198. рођендан Бранка Радичевића у башти Бранковог кола (палата Илион) у Сремским Карловцима. Између ових дана протекли су бројни програми, обележен је и Светски дан поезије (21.марта), промовисане две нове песничке књиге Бранковога кола („Сјеноход“ Данијеле Регојевић и „Траговима...“ Драгане Лисић), чуле се певане и казиване Бранкове песме, наступили млади музичари из Музичке школе "Исидор Бајић", организовани песнички матинеи у трима гимназијама: Карловачкој, Змај Јовиној и Исидориној. Жељни живота и стваралачког доказивања, много младих и талентованих песника и уметника наступило је у сунчаном плаветнилу првих пролећних дана.

Мото овогодишње манифестације: „Што би песма да од срца није,/ што би срце да младости није“, оплеменио је многе младе песнике и уметнике, дао им крила при наступу, али и одласком са „Пролећних Бранкових дана 2022“. Тако нам се из Бањалуке јавила наша ауторка песничког првенца у Бранковом колу, Данијела Регојевић, са својим утисцима и доживљајем промоције, Бранковог кола и Сремских Карловаца:

„Напросто сте били очаравајући, сви ви, и толико гостопримства и топлине нисам никад осјетила ни у ком облику у неким другим књижевним круговима. Напросто је било бајковито, и остајем доживотно заљубљена у Сремске Карловце. Из мене исијава нека другачија свјетлост коју су сви овдје примјетили, ја тврдим да се нешто изузезетно чудесно и катарзично догодило у мојој души у тренутку кад сам крочила у Бранково коло, напросто је другачији осјећај, па и само сунце некако топлије грије. Одушевљена сам и еуфорична у неком мом (досад непознатом) надљудском смислу.“

Тако збори млада талентована песникиња из драгог нам прекодринског миљеа, ауторка одличне прве књиге исписане кочићевском ијекавицом, после сусрета са песникињама и песницима који даровите стихове  пишу у екавској варијанти, у судбинском загрљају једне и друге матерње мелодије истога језика, а у Сремским Карловцима и Новом Саду. Она ће се поново, с осталим младим ауторима Бранковога кола, појавити и у септембру ове године на 51. Бранковом колу, али тада и на парансовском Стражилову, где ће поред Бранковог споменика, једног и другог, имати несвакидашњу прилику да чује и друге песнике, али и казује своје нове песме.

Данас у 11 часова,  у Основној школи „Бранко Радичевић“ у Новом Саду, на Бранков 198. рођендан,  свечано затварамо „Пролећне Бранкове дане 2022“.  Под руководством професора српског језика Зорана Ранчића биће организова програм „Певам дању, певам ноћу,/ певам селе што год `оћу“. Наступиће најмлађи ђаци-песници-глумци-музичари ове угледне школе, чуће се и реч о Бранку, о његовом родном месту и школовању, потом, у Земуну, Сремским Карловцима, Темишвару и Бечу, све до појављивања његове прве књиге, „Песме“, пре сто седамдесет пет година "у Вијени". На свечаном програму, наступиће и представница Бранковог кола, песникиња Јелена Вујановић, актуелна добирница награде „Стражилово“.  На ово би вечно млади Бранко, рођен уочи Светог Алексија (по коме добија крштено име) 1824. године у Славонском Броду, запевао: „Ао, данче, ала си ми бео,/ још би дуго гледати те `тео!“

 

 

Бранко Радичевић

МИНИ КАРАЏИЋ У СПОМЕНИЦУ

 

Певам дању, певам ноћу,

Певам, селе, што год ‘оћу:

И што ‘оћу, то и могу,

Само једно још не могу:

Да запевам гласовито,

Гласовито, силовито,

Да те дигнем са земљице,

Да те метнем међ’ звездице.

Кад си звезда, селе моја,

Да си међу звездицама,

Међу својим, селе моја,

Милим сестрицама.

                                   (1849)