ПРОМОВИСАНЕ КЊИГЕ БАЊАЛУЧКЕ И НОВОСАДСКЕ ПЕСНИКИЊЕ

Песнички првенци Бранковог кола, „Сјеноход“ Данијеле Регојевић и „Траговима...“ Драгане Лисић

На „Пролећним Бранковим данима 2022“ промовисане су нове песничке књиге, штампане у Бранковом колу, а поводом 175. годишњице изласка прве Бранкове књиге у Бечу. У башти Бранковог кола промовисани су првенци: „Сјеноход“  Данијеле Регојевић из Бањалуке и „Траговима...“ Драгане Лисић из Новог Сада. О књигама су говорили Ненад Грујичић и Растко Лончар.

" /> МЛАДОЛИКА ПОЕЗИЈА У ЦВРКУТУ КАРЛОВАЧКОГ ПРОЛЕЋА
Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

МЛАДОЛИКА ПОЕЗИЈА У ЦВРКУТУ КАРЛОВАЧКОГ ПРОЛЕЋА

slika

Сремски Карловци, 23. март 2022.

ПРОМОВИСАНЕ КЊИГЕ БАЊАЛУЧКЕ И НОВОСАДСКЕ ПЕСНИКИЊЕ

Песнички првенци Бранковог кола, „Сјеноход“ Данијеле Регојевић и „Траговима“ Драгане Лисић

На „Пролећним Бранковим данима 2022“ промовисане су нове песничке књиге, штампане у Бранковом колу, а поводом 175. годишњице изласка прве Радичевићеве књиге у Бечу. У башти Бранковог кола, у 11 сати, промовисани су првенци: „Сјеноход“  Данијеле Регојевић из Бањалуке и „Траговима...“ Драгане Лисић из Новог Сада. О књигама су говорили Ненад Грујичић и Растко Лончар.

Данијела Регојевић рођена 6. фебруара 1998. године у Бањој Луци. Апсолвенткиња на Филолошком факултету Универзитета у Бањој Луци, на одсеку за енглески језик и књижевност. Објављивала песме и текстове у књижевној пeриодици и на песничким сајтовима, те била ангажована при организовању литерарних вечери на поменутом Универзитету. Живи и ради у Бањој Луци.

Драгана Лисић рођена је 19. октобра 1998. године у Новом Саду. Налази се на мастер студијама српске књижевности и језика на Филозофском факултету у Новом Саду. Песме и текстове објављивала у листовима и часописима, и на литерарним сајтовима. У више наврата водила је песничке вечери и учествовала у организацији културних програма. Живи и пише у Новом Саду.

Иако је тек прва књига, „Сјеноход“ Данијеле Регојевић нема  предрасуде и границе у освајању тематско-мотивских светова, били они социјални, љубавни, родољубиви или ма која други. То је изражена снага талента који уважава свој интуитивно постављени задатак у матерњем језику. Песнички првенац „Траговима...“ Драгане Лисић као на длану показује аутобиографске слике одрастања, то јест призоре процеса индивидуације. Тако се и сâм назив књиге спаја са насловима циклуса у збирци и гради огрлицу животног искуства: Траговима љубљења, Траговима опажања, Траговима самоспознавања, Траговима  играња и Траговима укорењавања.

Узвишену музичку ноту, програму је дао наступ младе музичарке Соње Живковић (хармоника) из чувене Музичке школе „Исидор Бајић" у Новом Саду. У присусутву професорке Гордане Прњаворац, млада музичарка одсвирала је две композиције: „Сонату“ Ђузепеа Доменика Скарлатија и „Делфина“ Евгенија Дербенка, и измамила дуге аплаузе.

У романтичном цвркуту птица из крошања поред извора "Патријарховац" (1864), као да их је призвало божански чисто плаветнило изнад Сремских Карловаца (што је задивило и озарило младу публику), а наспрам медијски тамних и забрињавајућих вести одасвуд из света, у прелепом пролећном амбијенту чувене баште палате Илион, пред аудиторијумом који је аплаузима пратио наступ, песникиње, у три наврата, говориле су свака по шест песама (3+2+1). Тако су укрстиле поетичке разлике наглашавајући тиме да заиста постоји непрегледно „дивно чудо“ песничког стваралаштва. Ова промоција двеју нових књига даровитих младих песникиња Бранковог кола наново говори о бесмртности песничког језика и његове племените мисије у свету.