Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

МЛАДОЛИКА ПУБЛИКА БРАНКОВОГА КОЛА

slika

Сремски Карловци, 16. марта 2022.
 

...ОВДЕ БИЛА И ВОДИЦЕ ЗАИТИЛА

Са "Пролећних Бранкових дана 2022."

 

Прелепо време, сунчано, по јутру се дан познаје –јуче, 15. марта, на дан рођења Алексија Радичевића.  „Фала, Боже, на дар ови,/ о помози, благослови/ да ми како с права пута/ душа млада не залута“.

Обележили смо 198. рођендан Бранка Радичевића, великог песника српског романтизма. Свечано су отворени „Пролећни Бранкови дан 2022“. Централни догађај било је уручење „Печата вароши сремскокарловачке“, једне од најстаријих и најпесничкијих награда у Србији и региону. Значајна награда, стара педесет пет година, основана 1967. године, уручена за најбоље песничке књиге на српском језику.

Нови лауреати Андрија Радуловић из Црне Горе, Милан Ракуљ из БиХ (Република Српска), Дајана Петровић и Иван Деспотовић из Србије. А публика – озарена у преподневу божанске светлости и ведрог неба заљубљеног у поетске душе. У башти Бранковога кола, где се налази извор „Патријарховац“ из средине 19. века, одвијао се несвакидашњи програм, нешто потпуно другачије од медијског вашаришта и духовног слепила. Однегована публика Бранковога кола, заинтересована, посвећена поезији и уметности, животу и љубави, а где би се нашла него у Сремским Карловцима – на дан Бранковога рођења, а у знаку 175. годишњице изласка прве Радичевићеве књиге "Песме" у Бечу (1847).

Живимо у добу великих неизвесности, ирационалне пандемије којој се не зна крај, и новог рата светског калибра, ту, скоро у комшилуку, одмах иза Румуније. Што рече старогрчки историчар Тукидид, њему се приписује, још у 5. веку пре нове ере - да рат уствари стално траје привремено прекидан примирјима. 

А из Сремских Карловаца, са „Пролећних Бранкових дана 2022.“ – порука, чувена реченица Достојевског: „Лепота ће спасити свет.“ Млада драмска уметница Даница Петровић на почетку и на крају свечаности надахнуто је говорила две чувене Бранкове песме, које се певају у народу: „Девојка на студенцу“ и „Укор“. Публика упија, одушевљена, није штедела дланове – поезија је лек и у добру и у злу.

По завршетку свечаности фоторепортер Слободан Шушњевић озареног лица рече: „Ако само троје овде присутних младих људи прими и задржи ову лепоту данас, вредело је.“ „Надо моја ниси ваљда пена“, кликтао је Бранко.

 

          На фотографијама Слободана Шушњевића, део публике на свечаном отварању "Пролећних Бранкових дана 2022."

 

Бранко Радичевић

 

ДЕВОЈКА НА СТУДЕНЦУ

 

Кад сам синоћ овде била,

И водице заитила,

Дође момче црна ока

На коњицу лака скока,

Поздрави ме, зборит’ оде:

''Дајде, селе, мало воде!''

Ове речи, слатке стреле,

Минуше ми груди беле.

Скочи’ млада, њему стиго’,

Диго’ крчаг, руку диго’.

Рука дркта... крчаг доле...

Оде на две, на три поле.

Још од њега леже црепи,

Али где је онај лепи?

Кад би сада опет дош’о,

Ма и овај други прош’о!

 

УКОР

 

Де си, душо, де си, рано?

Де си, данче мио?

Де си, сунце огрејано?

Де си досад био?

 

Та синоћ се теби млада

Баш зацело нада’!

Сунце зађе – паде тама –

А ја оста’ сама!

 

Ала љубиш, моје лане,

Ала грлиш славно!

Љуби, грли, док не сване –

Та већ неси давно!

 

Већ недеља дана прође

Како ми не дође!...

Јао злато, тако т’ Бога,

Та како си мога’?!