У сусрет обележавању велике 200. годишњице (2024) рођења Алексија (Бранка) Радичевића, указујемо и на важну за српску културу 175. годишњицу изласка Радичевићеве прве књиге поезије у Бечу (1847), штампане у „јерменскоме намастиру“.  Исте године у Бечу су се појавили Његошев Горски вјенац, Вуков превод Новог завјета и Даничићев Рат за српски језик и правопис. Био је то тријумф народног језика употребљеног у српској књижевности и духовности. Пре појаве прве књиге песама, Бранко није ништа објављивао у часописима и листовима. О томе је Јован Илић рекао: “У два маха нашег првог састанка Бранко ми је давао неке своје песме да их пошаљем Теодору Павловићу у Пешту, но он их не хте штампати." Уреднику Павловићу понуђени стихови чинили су се лошим и неизграђеним, а уз то писани „обичним“ језиком. 

 

" /> 175. ГОДИШЊИЦА ОБЈАВЉИВАЊА ПРВЕ КЊИГЕ ПЕСАМА БРАНКА РАДИЧЕВИЋА
Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

175. ГОДИШЊИЦА ОБЈАВЉИВАЊА ПРВЕ КЊИГЕ ПЕСАМА БРАНКА РАДИЧЕВИЋА

slika

 

БРАНКОВЕ "ПЕСМЕ" У БЕЧУ (1847)

 

У сусрет обележавању велике 200. годишњице (2024) рођења Алексија (Бранка) Радичевића, указујемо и на важну за српску културу 175. годишњицу изласка Радичевићеве прве књиге поезије у Бечу (1847), штампане у „јерменскоме намастиру“.  Исте године у Бечу су се појавили Његошев Горски вјенац, Вуков превод Новог завјета и Даничићев Рат за српски језик и правопис. Био је то тријумф народног језика употребљеног у српској књижевности и духовности. Пре појаве прве књиге песама, Бранко није ништа објављивао у часописима и листовима. О томе је Јован Илић рекао: “У два маха нашег првог састанка Бранко ми је давао неке своје песме да их пошаљем Теодору Павловићу у Пешту, но он их не хте штампати." Уреднику Павловићу понуђени стихови чинили су се лошим и неизграђеним, а уз то писани „обичним“ језиком.

Тек после прве књиге Бранко ће објавити песму Јуриш, Србе! у Загребу, 1848. године, у Гајевој Даници. Када су се у Бечу, 1847. године, појавиле Бранкове Песме, мада у рукама само триста претплатника, изазвале су бурна реаговања. Једни су их бездушно нападали, други с разлогом бранили.

На корицама песничког првенца, уместо крштеног имена – Алексије, појавило се ново – Бранко, што је уствари превод са грчкога језика (Алексиос – који брани). У збирци Песме Бранка Радичевића налазиле су се лирске песме, баладе, поеме и сатира. Бранко је на најбољи начин показао да свакодневни народни језик може обухватити и најтананија осећања и да је савршен у песничкој употреби. Од отприлике четири хиљаде речи, колико их је било у књизи, око две стотине не налази се у Вуковом Рјечнику. То јасно говори о вулканском таленту младог песника који на специфичан начин открива чари и богатство нашега језика.

У Београду књига је дочекана на нож: одмах је забрањена! Кад је тачно ступила на снагу и колико трајала забрана — не зна се, али у јaнуару 1848. године забрана већ није била на снази: у каталогу књижара Манојла Стефановића и Николе Пеиновића, на шестој страни, Бранкове песме прeпoручују се за читање. У последњем броју Подунавке за 1847. годину изашао је први приказ Бранкове књиге. Писац је, ко би други, Бранков побратим Ђуро Даничић,. Он каже да му се „чини да ће се ова (1847) спомињати”, истичући да до тада „ниједан учени Србин“ није „певао као овај Радичевић” и да је „језик као суза — чист”.

У Загребу, Станко Враз је, такође, са симпатијама попратио Бранкове песме хвалећи његов „поетични дух” и „чист, точан народни језик”. Бранко је 1847. године послао Вразу осамдесет својих књига да их овај „распача у Хрватској”. Са књигама је послао и своје Писмо у стиховима, које је много година касније штампано у осијечком дневном листу Народна одбрана (1908), под називом Љубљеном побри Станку Вразу.

Поема Ђачки растанак, која се до пред само штампање звала Опроштај, чудотворан је песнички драгуљ у нашој књижевности. Као никад до тада распевао се један српски песник, срчан, музикалан, речит, визионарски окренут будућности, опијен животом, проричући „братство народа” (Исидора Секулић). Спајајући романтичко и реалистичко осећање света, Бранко ствара опојну лирско-епску творевину у којој попут младог срца удара здравим ритмом свенародно коло испреплетено представницима српског народа из разних крајева (покрајина) на јужнословенском делу Балкана. 

О поеми Милан Дединац каже: "Ђачки растанак испевао је песник који је већ упознао мелодију и много тајни матерњег језика, песник широка замаха, музикалан, понесен плаховитим темпераментом, занесен младошћу." Исидора Секулић вели: „Бректао је као змај врео и пун потреба животних; и умиљавао се као младо маче. Количина је био гладан тај на кратак живот осуђени песник. Његовој младости требала је велика количина живота. Тако је са онима ретким који страсно воле своју савременост.“

Део назван Бранково коло у Ђачком растанку је, како 1878. године пише Стеван В. Поповић, „симболичка фигура којом песник спаја све Српство у једно; задахњује га успоменама на славна јуначка дела предака и одушевљава га за бољу будућност".  Поповић потом каже: "Вид поскочице којом јури овде поема на вис, тако је згодно изабран, да песниково одушевљење узноси свакога муњевитом брзином у оне више сфере, где престаје сва пределска и племенска разлика, но се све Српство спаја у једно коло”.

Готово стотину година касније, Миодраг Поповић ово тумачење развија даље: “Коло братства, најпопуларнији Бранков текст, пева се и игра као посебна игра. Кола младих српских родољуба била су у Бранково доба знак националног пркоса и поноса. Такво коло несумњиво је било и оно које се играло 1846. године на словенском балу у Бечу у сали Софијиног купатила. Коло је водила Мина Караџић, обучена у народну ношњу, са фесом и кићанком.“

У сатиричном спеву Пут, који је једне ражестио и помео, друге поколебао, а Вукове присталице охрабрио, Бранко је раскринкао круто и конзервативно поимање књижевности и језика. До краја подржавајући Вука Караџића, млади песник исмејава и извргава руглу његове противнике на челу са Јованом Хаџићем, челним човеком тадашње Матице српске, „царем свију сова и кукавица”. Незадовољан књижевним, културним и друштвеним приликама свога времена, Радичевић просто развејава клику славјаносербске књижевности, обрушавајући се на њихова „света" класицистичка знамења, симболе, богове и божанства.

За Бранка  Пегаз је обична „кљусина јака", Аполон „голаћ и гољо", а музе фриволно Аполоново друштванце. Оштар напад на конзервативце усталасао је тадашњу и онако усијану атмосферу пред револуцију 1848. године. Један од угледних писаца који није могао да прихвати њему туђ и нејасан свет романтичке поезије, био је и Јован Стерија Поповић: „Поезија детињасте несташности, непокривене похотљивости, неразборите самопоузданости, бестидне грубости, крајњега незнанства о људима и стварима". Овако Стерија, под разним псеудонимима, о Бранку пише и претерује. Стерији и Милетићу који, такође, осипа дрвље и камење на Бранкове песме, одговара Јован Ђорђевић, иначе добар Милетићев друг: „Ви нисте разумели племениту резигнацију певца, који упркос свим хулама и мракоборцима, свим мржњама и гоњењима, изложен за истину, слободу и правду, у крваву борбу ступио''.

Ретки су песници овенчани таквим ореолом славе попут Бранка Радичевића који је умро сасвим млад, у двадесет деветој години, оставивши у наслеђе свега педесет четири лирске и седам епских песама, два одломка епских песама, двадесет осам писама и један одговор на критику. Без обзира на „мали“ опус, данас постоји око деведесет музичких композиција на Бранкове стихове, што говори о ретком феномену не само у оквиру српске већ и европске и светске културе. Данас се Бранко изучава на свим нивоима школовања на просторима где живе српски народ и језик, а многе школе, установе и улице носе његово име. Поред трију награда са његовим именом, институција Бранково коло већ пола века на конкретан и креативана начин обележава и слави Радичевићев песнички култ настављајући мисију истоименог чувеног листа у Сремским Карловцима (1895–1914). "Е, па дотле, а докле ћеш више", рекао би и сам Алексије Радичевић.      

                                                                                                                                                   Ненад Грујичић

 

        Портрет Бранка Радичевића, рад Ивана Кршева, по дагеротипији првог српског фотографа Анастаса Јовановића (Беч, 1847)

 

Бранко Радичевић

МОЛИТВА

 

Месец јасни, звезда јато,
И сунашце умиљато,
Зору што нам небо шара,
А и муњу што га пара,
И ту силну грома буку,
И олује страшну фуку
Ти сатвори вељи Боже,
Ко овако јоште може!

Цвеће љупко и долину,
Стадо, врело и планину,
Ти’у реку, силно море,
И под небом орла горе,
И над орлом шарну дугу,
И славуја у том лугу,
И још његов глас умилни
Ти сатвори Боже силни.

Осим другог овде свега
Мене створи из ничега,
Ду’ом својим ти подуну,
У менека душу суну;

Па ми Боже јоште таде
И у душу нешто даде,
Та и моја песма ова
И њу мени ти дарова.

Фала боже на дар ови,
О помози благослови,
Да ми како с права пута
Душа млада не залута!

                                      (На Васкрс, 1844)

 

 

 

ДЕВОЈКА НА СТУДЕНЦУ

 

Кад сам синоћ овде била,

И водице заитила,

Дође момче црна ока

На коњицу лака скока,

Поздрави ме, зборит’ оде:

''Дајде, селе, мало воде!''

Ове речи, слатке стреле,

Минуше ми груди беле.

Скочи’ млада, њему стиго’,

Диго’ крчаг, руку диго’.

Рука дркта... крчаг доле...

Оде на две, на три поле.

Још од њега леже црепи,

Али где је онај лепи?

Кад би сада опет дош’о,

Ма и овај други прош’о!

 

 

ВРАГОЛИЈЕ

 

Момак иде враголан,

По гори се шири,

Леп је ка’но лепи дан

Што кроз гору вири.

 

А са горе, крај потока,

Стазица се дала,

Једна мома милоока

Ту је рубље прала.

 

Ал’ кад смотри враголана,

Повикала сека:

''Ој, стазице, ој, танана,

Донес’ га менека!''

 

Викну мома, па ти брже

За жбун један зађе,

А момак се чисто трже

И чудо га снађе:

 

''Јао мене, и до сада

Шета’ ја по горе,

Али не чу’ још никада

Да славуји зборе!''

 

Тако рече момак туна,

Па с’ млађан захуја

Да он види иза жбуна

Тог чудног славуја.

 

Ал’ и мома из заседе

Поскочила ома –

Бежи, селе, ето беде, –

Бежи мајци дома!

 

Бежи мома, ману рубљe...

Бежи л’ дому своме? –

Све у гору бежи дубље,

А момак за њоме.

 

Бежи мома, до колена

Ноне јој се беле, –

Беле ноне до колена

Момка су занеле:

 

''Та да имаш крило лако

Да пр`неш облаку,

Не би мене, чедо, јàко

Утекла јунаку!''

 

Па се, млађан, за њом стисну,

До’вати је саде:

''Јао мене!'' – она врисну,

Па под липу паде.

 

О, да чудна ваљушкања

По зеленој трави,

О, да чудна љуљушкања

Да т’ подиђу мрави!

 

Лаки ветрић осме’ну се,

Листак лиска дирну,

Бели данак покрену се

Па кроз липу вирну.

 

Липа брсне гране шири,

Шапће дану сјајну:

''Вири, дане сјајни, вири,

Али чувај тајну!''

 

 

УКОР

 

Де си, душо, де си, рано?

Де си, данче мио?

Де си, сунце огрејано?

Де си досад био?

 

Та синоћ се теби млада

Баш зацело нада’!

Сунце зађе – паде тама –

А ја оста’ сама!

 

Ала љубиш, моје лане,

Ала грлиш славно!

Љуби, грли, док не сване –

Та већ неси давно!

 

Већ недеља дана прође

Како ми не дође!...

Јао злато, тако т’ Бога,

Та како си мога’?!

 

 

?

 

Никад није вито твоје тело
Рука моја млада обавила,
Ни с’ у твоју усницу упила
Моја усна икад, чедо бело!
Ти’о вече ко да те донело
Сред анђела са божија крила,
У ма’ с’ дивно мени појавила,
У ма’ дивну вече те однело.
Сам остадо’ са сузнијем оком,
Сам ту самцит на свету широком
Сам са ноћи тавном, ал’ без санка.
О зоро моја, зоро без осванка,
Сунце мило, ал’ без бела данка.
На те мислим душо без престанка!

 

 

КАД МЛИДИЈА’ УМРЕТИ

 

Лисје жути веће по дрвећу,

Лисје жуто доле веће пада;

Зеленога више ја никада

Видет нећу!

Глава клону, лице потавнило,

Боловање око ми попило,

Рука ломна, тело измождено,

А клеца ми слабачко колено!

Дође доба да идем у гроба.

 

Збогом житку, мој прелепи санче!

Збогом зоро, збогом бели данче!

Збогом свете, некадањи рају, –

Ја сад морам другом ићи крају!

О, да те тако ја не љубља’ жарко,

Још бих глед’о твоје сунце јарко, –

Слуш’о грома, слушао олују,

Чудио се твојему славују,

Твојој реци и твојем извору, –

Мог живота вир је на увиру!

 

О песме моје, јадна сирочади,

Децо мила моји’ лета млади’!

Хтедо’ дугу да са неба свучем,

Дугом шарном да вас све обучем,

Да накитим сјајнијем звездама,

Да обасјам сунчаним лучама...

Дуга била, па се изгубила,

Звезде сјале, па су и пресјале,

А сунашце оно огрејало,

И оно је са неба ми пало!

Све нестаде што вам дати справља –

У траљама отац вас оставља.

 

 

ЂАЧКИ РАСТАНАК

 

Ведро небо онде нада мноме,

Брдо травно овде пода мноме,

Околине око мене миле,

Да ништа се несте промениле!

Ja ту стојим, око душе моје

Слатки часи умиљато с’ poje,

Око пламти, срце јаче бије –

Који часак да споменем прије?!

.....

Oj Карловци, место моје драго,

Ко детенце дошао сам амо,

Игра беше jедино ми благо,

Слатко зва’ ja мед и смокву само.

Дете мало – голушаво тиче,

Доће тиче па се ту навиче,

Овде, овде, де криоце мало

Први пут je сретно огледало,

Из почетка од гране до гране,

Од дрвета једног до другога,

Док je смело сетити се стране,

Сетити се неба високога,

Док je могло крила своја лака

Небу дићи тамо под облака,

Под небо се диг’о тић и сада,

Ал’ весео није к’о некада,

Гледа доле, реку, врело, луга,

Дрва, жбуне, горе и врлети,

Па му с’ чине до толико друга,

До толико успомена свети,

С кима дане прелепо пробави,

Па и’ сада мора да остави.

Тешко му се, тешко раставити,

Али шта ће када мора бита,

За њи’ срце њему младо туче,

Али нешто на далеко вуче,

Он не може више одолети,

Па се вине и у свет полети.

 

Oj Карловци, лепо л’ живе туде,

Ал’ што мора бита нека буде,

Та и мене нешто даље вуче,

Ево пружам свога раја кључе.

Па када би им как’у жељу,

Једну б’ им’о само али вељу,

Кад би тако смањао се туди

Да те могу притиснут на груди,

Та на груди и на своја уста,

Ох жељице, ала си ми пуста! –

Лака песмо, оди у помоћ,

Јера оно већ je близу ноћ,

Де пригрли песмо, моја снаго,

Па ижљуби све мило и драго!

.....

Тамбур, тамбур, ситна тамбурице!

Удри, побро, у сићане жице!

Данас има, а сутра нас нема, –

'Ајд у коло, ко ћe ту да дрема?

Он у среди у тамбуру бије,

А коло се око њега вије;

Ао, брацо, ао, тамбурице,

Удри жешће у те ситне жице!

Ситне жице – ситнији кораци,

Нек’ се знаде кад играју ћаци!

Oj, ви српски витезови,

Ви змајеви, соколови!

Та има вас на ‘иљаде,

Ал’ бројити немам каде:

Та кад би’ вас све бројио,

Кад би’, јадан, винца пио!

Oj, Шубићу, Јуранићу,

Турске главе бе’у траве,

Мачи ваши – бритка коса,

Крвца ваша беше роса:

Роса росну, јавор с’ диже,

Певац и за њ гусле здеља,

Па бугари што сте били,

Што л’ десницом починили!

Дела ваша, сунцу равна,

Неће скрити нојца тавна!

Ноћи, ноћи, тавна ноћи! —

Ко би Србу у помоћи?

Oj, Чупићу, љута гујо!

Oj, Ћурчијо, мрки вујо!

Ао, Луко, турска муко!

Ао, Петре, Пла’и ветре,

Што до’вати турско море,

Па о српске разби горе!

Oj, Поцерче, oj, Милошу,

Наш соколе, славо мила,

Ал’ на славу Турком лошу,

Jep им сломи пуста крила,

Сруши Дрини у дубину

Ону страшну орлушину!

Ви, звездице нашег неба,

Што сијасте к’о што треба!

Звезде трепте, звезде сјају,

Али данка joш не дају:

Ђорђе дође, сунце грану,

A Србији дан освану.

 

Коло, коло

Наоколо,

Виловито,

Пла’овито,

Наплетено,

Навезено,

Окићено,

Зачињено –

Брже, браћо, амо, амо,

Да се скупа поиграмо!

Србијанче, огњу живи,

Ко се тебе још не диви!

‘Рваћане, не од лане,

Одувек си ти без мане!

Ој, Босанче, стара славо,

Тврдо срце, тврда главо,

Тврд си као кремен камен,

Где станује живи пламен!

Ао, Еро, тврда веро,

Ко је тебе јоште тер’о?

Ти си кâно хитра муња

Што никада не покуња.

Ао, Сремче, гујо љута,

Сваки јунак по сто пута!

Црногорче, царе мали,

Ко те овде још не хвали?

Мачем бијеш, мачем сечеш,

Мачем себи благо течеш,

Благо – турска глава сува,

Кроз њу ветар горски дува.

Ој, соколе Далматинче,

Дивна мора дивни синче!

Ој, ти красни Дубровчане,

Наш и данас бели дане,

Та са песме из старине

Пуне славе и милине!

Ој, Славонче танани,

Банаћане лагани!

Ој, Бачвани, здраво, здраво,

Ко ј’ у песми већи ђаво!

И ви други, дуж Дунава,

И ви други, где је Драва,

И сви други тамо, амо,

Амо да се поиграмо!

 

Хватите се кола тога,

Од вишњег је оно Бога:

Руком држи братац брата.

Близу срца њега хвата,

Свирац свира,

Срце дира,

Рука с’ диже на посао,

Да л’ ће коме бити жао?

Нога лупа, диже прах,

Наоколо свуда страх...

Нога лака, срце здраво,

Коло лети, коло ђаво,

Поскочица ђаволица,

Што је хтела, то и смела,

Ал’ је жéца одолела.

 

Ој, ти, секо,

Кâно млеко

Белолика,

Кâно винце руменика,

Кâно паун поносита,

Кâно јела, селе, вита,

Амо брже, па наточи,

Да ти браца боље скочи!

Амо, селе, а забога,

Видиш е сам изнемога!...

Тако, злато, тако, тако,

Сад је коло играт’ лако;

Амо, чедо милооко,

Дај да т’ љубне браца око!

 

 

РИБАРЧЕТА САН

 

Ал’ се небо осме’ива!

Ал’ се река плави!

А рибарче у чун снива,

Јасно к’о на јави.

 

Он ‘итнуо удичицу,

Рибицу је стек’о,

Метнуо на жеравицу

Па је тако пек’о.

 

''Жеравице, де се труди,

Немој тако споро!''...

Рибица му веће руди,

Готова је скоро.

 

Руди риба – јоште мало –

Сад му је печена!

Срце му се заиграло:

''Амо сад, милена!''

 

Доле ћемо јàко сести;

Ал’ ће да се слади!

''Мор’о бих те, рибо, јести

И да није глади!''

 

Па је узе, па њом брже

Да примакне к усти –

Чун се љуљну – он се трже –

Оде санак пусти!

 

 

МИНИ КАРАЏИЋ У СПОМЕНИЦУ

 

Певам дању, певам ноћу,

Певам, селе, што год ‘оћу:

И што ‘оћу, то и могу,

Само једно још не могу:

Да запевам гласовито,

Гласовито, силовито,

Да те дигнем са земљице,

Да те метнем међ’ звездице.

Кад си звезда, селе моја,

Да си међу звездицама,

Међу својим, селе моја,

Милим сестрицама.

                                            (На Бадње вече 1849)

 

 

ПУТ

 

Прокте ми се једном путовати,

Бела света малко огледати.

Бела света, земаљски’ чудеса,

Па малчице пр’нут у небеса.

Те ти онда започе мислити

Како ли ћe понајбоље бита:

Кола немам, немам ни парипа,

А пешице рћаво се ђипа,

По равни ће бити доста лако,

И по брди ајде којекако,

Али како да се латим неба?

Ту ми барем јоште нешто треба –

И тако ти посред jада свога

Коњица се сетим некаквога:

Име Пегаз, a кљусина јака,

На рамени до два крила лака,

Кљусе, брате, наочито, красно,

И штавише, добавити ласно:

Само ваља позват Аполона

Ил’ деклицу какву с Еликона,

Само викни, па тек што с умук’о,

Лети Пегаз, јер мора ма пук’о.

Зинем, дакле, па што могу дрекнем,

А уз дреку овако набрекнем:

Бре, овамо, ви момице младе,

Не шал’те се, помозите саде!

Бре, Аполо, голаћу убави,

Пегаза ми што пређе набави!

Ао, гољо, да ти кажем право

Тебе млада жао ми je здраво:

Једно момче – девет мома млади,

Чу ли, драги, то су вељи јади!

Помоз’, Поло, ти сада менека

Па ма после ja мор’о тебека.

Тек што ово бија изустио,

Ал’ већ Пега с неба се спустио,

Док длан о длан, до менека стиже,

Мени с’ коса од милине диже,

Па довати с главе шушљајицу,

Па je лупи доле о земљицу,

Узја Пегу, а он макну крили,

Па под облак за час одо тили.

 

Небо – земљо – чуда големога!

Једном овде није ништа било,

До онога Бога великога,

Сам он беше, па му дотужило;

Да се дакле тужан развесели,

Свет сатвори, ка’ што Moja вели.

Створи земљу, па створи облаке,

Жапце, гује, сомове и раке,

Месец, звезде, ветрине и дугу,

Сову, славља, орлове и вугу,

Створи ‘раста, језеро и море,

Створи ружу, долине и горе,

И магарца, па јоште и јарца,

С оним уши, с овим створи браду,

И даде им траву и ливаду,

Па да онде добро виде јести,

Јарко сунце на небо намести.

Ох и друга постварао чуда,

Ка’ што видиш, гледнеш ли ма куда.

Тако ето у прашину пљуну,

Гради блато, па у њега дуну,

Блато живну, ето ти човека..

.....

Ово реко’, Пегаза ободо’,

Те управо небесима одо’.

Па кроз облак, сад мањи, сад већи,

Прођо’ један, прођо’ други, трећи,

Па ударим тад на један таван,

Таван облак, облак самоставан.

Ао, брате, да големе страве

Од громовне силене тутњаве,

Ни другога ту бијаше дана,

До што муње чињају проклете,

Оне са сви’ укрстиле страна,

Викну јадан: муње, мене нете!

Шта ћу сада, Боже, и како ћy?

Ако горе, погинути ‘oћy,

Ако доле – среће изненада!

Ту се сетим нашије’ одара

И њи’овог убавога сâда,

Сâда, брате, та нема му пара,

Све коприве нарасле високо

Да с’ не море начудити око.

Смислим тамо, па окитит’ њима

Главу, груди и јуначко плеће,

Па тек онда амо громовима,

Јера они у коприве неће.

Па доватим Пегу за вођице,

И полетим доле ка земљице,

Ту се спустим крај Дунава ледна,

Поред једна уљаника гледна.

Ала красно ‘челе зузукаше!

Познам да сам код матице наше,

Уставим се, ко ту кликтат’ неће?

Куд погледиш, свуда красно цвеће,

Цвета, мири, сву ливаду кити,

Како мора још изнутра бити!

Ваљда мед се по земљици лије,

Јер кошница не мож’ га да скрије.

Скочи брже с Пегаза лакога,

Довати се уљаника тога,

Па у једну кошницу загледа,

Кад ал’ у њој ни трага од меда,

Диго’ другу, диго’ све и’ редом,

Погледа и’ жељнијем погледом,

Ал’ у овим кано и у прве,

Нигде меда ни најмање мрве!

Шта je ово, зар се тако ради?

Гледну ‘челе, ох дивне чељади,

Та све они красни соколови,

Све трутови, да Бог благосови!

Oj, детићи, реко’, здраво, здраво!

Каки амо вас постави ђаво?

Силна посла – о да среће клете –

Чувајте се да с’ не претргнете.

.....

Чудотвор се амо живо крену,

Диже пијук па удари стену,

Пуче стена као гром да груну,

А из стене грдна сова муну,

Ja помисли да ‘oћe да бега,

Али она управо на њега,

Нуто cpeћe! тек што она сукну,

А он ти je пијучином фукну,

Она паде, ветру душу даде,

Ако душу какову имаде.

Оде сова, брате, најстарија,

Најстарија и најглаватија,

Дика, понос своји другарица,

А царица свију кукавица,

Она паде, друге с’ уплашише,

Па на крила лака поскочише:

 „Куку, хуху! о невољо моја!"

Издирала, па онда куд која,

Утекоше тичице убаве,

А нека и’, веселе им главе!

Тек главате што нестаде куге,

Али учас ето тице друге,

Једна – друга – баш читаво јато,

Али јато, брате, умиљато,

Све славуји са Дрине и Саве,

Са Неретве воде и Мораве,

И са Крке, Лима и Цетиње,

И са мора, оне воде сиње,

Долетеше, одма’ попадаше,

На јаворе дрва поседаше,

Запеваше српску царевину,

Српску славу, српску госпоштину...

.....

Ово реко’, па се лећи спрема’,

Јера ми се нешто позадрема,

Но док место ja тражи` по мраку,

Гледну малко небу и облаку,

Ал’ кад виде` саме облачине,

А звездице те баш ни једине,

Падне на ум нојца некадашња,

Што бијаше ка’ ова садашња,

И песмица што ja онда пева`.

Та са брда оног Магарчева,

Па запевам отприлике ‘вако

(Чула нојца, сад нек чује свако):

Тамо ноћна, без звездице тамо,

Шта кроза те тако сија амо?

 

     Из "Антологије српске поезије (1847-2000)" Ненада Грујичића, Бранково коло, 2012, 2013.