Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

УРУЧЕН "ЗЛАТНИ ОРФЕЈ"

slika

НЕНАДУ ГРУЈИЧИЋУ УРУЧЕНА НАГРАДА "ЗА СВЕВРЕМЕНИ ПЕЧАТ И ТРАЈНО ПРИСУСТВО У СРПСКОЈ КУЛТУРНОЈ БАШТИНИ"

 

Престижна награда „Златни Орфеј“ уручена је Ненаду Грујичићу за „свевремени печат и трајно присуство у српској културној баштини“, за 2020. годину. Ову награду прошле године једногласно му је доделио жири у саставу: Проф. др Виолета Јовановић, Милан Јаковљевић и Иван Лаловић, у име Књижевног фестивала „Српско перо“ из Јагодине. Због пандемије поменути фестивал није одржан ни ове године, па су диплома и новчани износ награде достављени на адресу лауреата.

Награда „Златни Орфеј“ додељује се од 2000. године, а међу досадашњим добитницима  налазе се и Матија Бећковић, Слободан Ракитић, Љубивоје Ршумовић,  Петар Пајић,  Перо Зубац, Драгомир Брајковић, Адам Пуслојић, Иван Растегорац, Срба Игњатовић, Бајо Џаковић, Братислав Милановић и други.

О награди „Златни Орфеј“ Ненад Грујичић каже: „Од младих дана походиле су ме награде па ме ова златног имена сада подсећа на почетке када сам, још као студент, био овенчан Бранковом наградом Матице српске (1978)  и Печатом вароши сремскокарловачке (1979),  те наградом (избором) листа Политика у анкети То је била њихова година (1979) за најбољег младог песника у Југославији. У овом тренутку то све добија на појачаном, готово митском значењу. Награда Златни Орфеј јесте угледно признање за животно дело, уствари, па је тиме присећање на првеначке године моје књижевне каријере радосно одмотавање Аријадниног клупка унатраг, до прве књиге песама, Матерњи језик (1978), која је имала више издања. Срећом, окретањем погледа уназад, нисам попут Орфеја изгубио Еуридику, то јест Поезију, већ сам с њом све време наставио да живим у љубави, ево, и дан-данас, што ме и у овим ирационалним временима чини надахнутим и срећним.“

                                                                                                           Сремски Карловци, 27. децембар, 2021.