Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

ЂАЦИ-ПЕСНИЦИ КАРЛОВАЧКЕ ГИМНАЗИЈЕ НА ПРОМОЦИЈИ НАГРАЂЕНЕ ПАНОРАМЕ

slika

По јутру се дан познаје, вели пословица стара, а млади песници оправдаше народну мудрост. На јубиларном 50. Бранковом колу још на Свечаном отварању 10. септембра наступило је двоје песника-ђака из славне Карловачке гимназије која обележава 230. годишњицу свога постојања.
 А онда сутрадан на Стражилову два пута талентовани ђаци поново су читали песме из Панораме поезије "Песме после нас" у издању Бранковог кола. Прво су наступили код старог споменика (1885)  Бранку па онда код оног из новијег времена (1974). Наступили су са савременим песницима разних генерација и поетика, поготово на "Стражиловском митингу поезије". 
И, ево их у Башти Бранковог кола данас на промоцији Панораме коју је приредила др Маја Стокин, професорица српске књижевности у Карловачкој гимназији. Опет радост на лицима песника и младе публике  њихових вршњака из Гимназије. Маја Стокин је осветлила поетику сваког младог песника указујући на заједничке и различите црте њиховог певања.
Младе је потребно подржати, дати им шансу, не одбијати их тек тако, године су то у врењу маште, снова и амбиција.  Институционална подршка је од приоритетног значаја за таленте. Бранково коло пружа руку искрено и радосно. Ови млади песници имају шансу да објаве и самосталне своје књиге уколико дарови донесу вредне књижевне плодове. Ове године Бранково коло је дало огромну шансу коју су млади песници оберучке прихватили. Треба веровати да им је ово била подршка коју ће по лепоти и добру памтити. Све остало је на њиховој озбиљности и инспирацији, на труду и стваралачкој радости. Бранко би рекао: 'Надо моја ниси ваљда пена?

"Уметничку вињету" подарио је младој публици Стефан Тодоровић, таленат кларинета, ученик Музичке школе "Исидор Бајић" из Новог Сада, класа - проф. Ђуро Пете.