Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

СВЕЧАНО УРУЧЕНЕ НАГРАДЕ "СТРАЖИЛОВО"

slika

Стражилово, 11. 9. 2021.

МЛАДИ ЛАУРЕАТИ НА  БРАНКОВОМ КОЛУ

На Бранковом "рајском Стражилову", на јубиларном 50. Бранковом колу, свечано су уручене награде "Стражилово" младим песницима Бранковог кола, Милану Вићићу, Бојани Кулиџан Громовић, Јелени Вујановић и Филипу Божићу Дејановићу, и специјална др Маји Стокин за приређивање Панораме поезије ђака Карловачке гимназије. Награде је уручио Ненад Грујичић, председник Бранковог кола. Потом је поред споменика Бранку одржан Стражиловски митинг поезије где су наступили: Драгица Стојановић, Радомир Стојановић, Иван Лаловић, Бранислав Зубовић, Зоран Хр. Радисављевић, Зденка Валент Белић, Растко Лончар, Милан Громовић, Милош Пуђа и други.

На Бранковом гробу цвеће су положили и свећу прислужили млади песници Милан Ракуљ, Никола Раусављевић и Милан Ћосић. Бранкове песме говорила је млада глумица Даница Петровић. На Стражилову је промовисана Панорама поезије ђака Карловачке гимназије, "Песме после нас", коју је штампало Бранково коло.

У крошњама Стражилова, дан је био прелеп, сунчан - као да је небо довикнуло Бранковцима: "Изволите, драги песници, сунце је ваше!" Сви расположени, надахнути, а публика бројна, аплаузима награђивала сваку песму и сваког песника. Осећало се на лицима да сви желе живот, стваралаштво и љубав, да је превише медијског притиска о пандемији. 

И, мало где осећао би се човек заштићеније и слободније него на Стражилову. Да, поезија даје све ово, сву лепоту коју је овај дан подарио. Поезија и Стражилово немају премца у времену. Све застарева и нестаје, а добра, антологијска песма остаје. Било је привилегија чути данас младе песнике, и старије који немају година, оне који су рођени да буду песници. Све се уједначило, обоготворило, певао је свачији таленат без зазора, пуним плућима, у славу вечито младог Бранка Радичевића.