Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

СВЕТЛАНИ БОЈКОВИЋ СВЕЧАНО УРУЧЕНА "ВЕЛИКА ПОВЕЉА БРАНКОВОГ КОЛА"

slika

СВЕЧАНО ОТВОРЕНО ЈУБИЛАРНО 50. БРАНКОВО КОЛО

Беседом о Бранку Радичевићу угледног српског песника и писца Анђелка Анушића, данас је  у 10 часова у Башти Бранковог кола (Палата „Илион“) свечано отворено јубиларно 50. Бранково коло. Поред осталога, Анушић је рекао: У Ђачком растанку, јединственој песми у светској поезији, тој песничкој чаши помешаних пића где кипти бол одрешења од животног прамалећа, горкасто пенуша дерт  младости и свечовечанске лепоте, кликће сећање на славу предака, песник, наоко дионизијски раздешен, позива на своју гозбу –  у Коло,   позива   близине  и  даљине, дубине и висине, призива  васколики Божји шир и вис.

На самом почетку свечаности, председник Бранковог кола Ненад Грујичић уручио је угледној драмској, телевизијској и филмској уметници „Велику повељу Бранковог кола“ за вишедеценијску успешну сарадњу, „за надахнути допринос лепоти и моћи  поезије, стваралачку радост и љубав према песницима и људима на трагу божанског дара Бранка Радичевића“. Славна глумица је потом захвалила бираним речима и понесено, на јединствен начин, интерпретирала антологијску Бранкову песму „Враголије“, попраћена бурним аплаузима.

Мозаик одличних песама казивало је седам песника и песникиња различитих генерација, поетика и географских тачака: Стеван Тонтић, Петер Фелкер (Немачка), Слободан Зубановић, Милан ракуљ, Бојана Кулиџан Громовић, Алека Вилић и Николина Дикић. Аплаузи публике били су подршка и доказ лепоти и потреби да поезија храни људске душе.,Тиме је најављен чувени суботњи „Стражиловски митинг поезије“, а после, како је планирано, полагања цвећа и прислужења свеће на Бранковом споменику и гробу, а онда и свечаног уручења награде „Стражилово“ младим песницима.

Чувени хор младих из славне новосадске Змај Јовине гимназије, уз виртуозно вођење диригента, професора Јована Травице, извео је химну Бранковоог кола, чувено „Бранково коло“ Светолика Пашћана Којанова, а затим две народне песме из Македоније: „Јовка Кумановка“ и „Во наше село Малово“. Аплаузи су рекли све, доживљај за памћење.

Квартет Карловачке богословије „Свети Арсеније Сремац“, уз снажан доживљај и аплауз публике,  отпевао је композицију „Достојно јест“, осми глас, Стевана Мокрањца. Тиме је најављен и долазак Његове Светости Патријарха српског господина Порфирија који ће у подне шеснаестог септембра одржати парастос Алексију (Бранку) Радичевићу у Саборној цркви Светог оца Николаја а потом у оквиру традиционалних „Хришћанских тема“ на Бранковом колу беседити о миру у Карловачкој богословији „Свети Арсеније Сремац“.

Налазећи се свега десетак метара на растојању од чувеног извора „Патријарховац“ у Башти Бранковог кола, подигнутог 1864. године, млада уметница отпевала је чувену Радичевићерву песму „Укор“ која започиње стиховима: „Где си, душо, где си, рано, где си данче мио...“ и заслужила дуг аплауз.

У вечерњим сатима планиран је школски час у Карловачкој гимназији где ће наступити немачки песник Петер Фелкер, са модераторима, др Мајом Стокин, професорицом гимназије, и Стеваном Тонтићем, песником и преводиоцем са немачког језика.

О почетку јубиларног 50. Бранковог кола, домаћин Ненад Грујичић, поред осталога је рекао: „То је велики јубилеј и значајан континуитет у поднебљу и народу сталних историјских и друштвених дисконтинуитета. Бранково коло је пола столећа за Сремске Карловце значило прворазредни извор врхунске културе."  

                                                                                                БРАНКОВО КОЛО