Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

ПРОМОВИСАНА НАГРАЂЕНА КЊИГА ЗДЕНКЕ ВАЛЕНТ БЕЛИЋ

slika

У прелепој башти дворца "Илион", где се налазе Бранково коло и Музеј у Сремским Карловцима, у оквиру књижевног матинеа "49. Бранковог кола" и "Пролећних Бранкових дана 2020", промовисана је нова књига Зденке Валент Белић, актуелне лауреаткиње награде "Стражилово" за књигу у издању Бранковог кола, "Апокрифи по Лилит и друга проклетства". Модератор програма је био Растко Лончар, ранији добитник награде "Стражилово".
Зденка Валент Белиц поседује билингвално искуство на пољу литературе, пише на словачком и на српском језику. Ова наградјена књига написана је и објављена на српском, а убрзо се појавила и на словачком језику у Братислави.
Растко Лончар је повео разговор најпре на тему искуства Зденке Валент Белић као главне уреднице часописа на словачком језику у Војводини  " Novy život". Она је објаснила да данас нема много изразитих песничких талената на словачком језику у Војводини, да су удаљени од своје језичке матице, Словачке, где се поезија развија у пуном капацитету на матерњем језику. Зато часопис више објављује преводе и интервјуе, на пример, него у континуитету савремену поезију на словачком. 
Затим је разговор текао на тему "женског писма" којем она, изјавила је, не припада. Разговор је био жив, пун занимљивих детаља из песничке радионице,  уз ауторкино објашњење да има намеру да у себи и даље одржи књижевну критичарку кроз време. 
Зденка Валент Белић у неколико махова казивала је своје песме из наградјене књиге. Углавном млада и захвална публика, пристигла из најстарије српске гимназије, чувене Карловачке, са изразитом пажњом пратила је овај инспиративни програм. По завршетку, чуо се звук двеју винских чаша са надалеко чувеним карловачким "Берметом". А на малим бидермајерским столовима, са сремским руковезима, блистало је црно и бело грождје са свежим "лисјем" стражиловске лозе, којим су задовољни учесници такође били послужени.