Brankovo kolo - slika Brankovo kolo - tekst Brankovo kolo - pero

СОНЕТНИ ВЕНАЦ ЗА НОВАКА ЂОКОВИЋА


 

slika

 

НЕНАД ГРУЈИЧИЋ ПОСВЕТИО  НОВАКУ ЂОКОВИЋУ СОНЕТНИ ВЕНАЦ "СЛАМКА МЕЂУ ВИХОРОВЕ"

 

У "Недељном Блицу" 16. јануара 2022. године изашао је сонетни венац Сламка међу вихорове Ненада Грујичића посвећен Новаку Ђоковићу.

Доносимо венац у целини,  са ексклузивном напоменом у којој аутор, поред осталога, објашњава и занатски део ове вековне песничке творевине посвећене нашем и светском највећем тенисеру и спортисти свих времена.

Опширније ➨

СРЕЋНИ НОВОГОДИШЊИ И БОЖИЋНИ ПРАЗНИЦИ!


 

slika

 

ДОБРО ЗДРАВЉЕ И ВЕДАР ДУХ, СЛОБОДА И ЉУБАВ!

Ирационално и лудо, предапокалиптично и опасно доба у коме живимо, цела планета дрхтури и стење, никад овако. Разгоропађени медији и пандемијска припаганда бију са свих страна, званично се мисле једном главом,  у истој униформи реченице, нема слободе говора (то није логодијарејично брбљање), дижу се ограде, жичане, људи сабијају у торове, и свуда страх, не слути на добро. Пропагира се хигијена (чега Господе?), а људи све прљавији и нечаснији. Психо-ментални набој толико је жесток да се на лицима људи види деформација душевне светлице која се почела понашати као мува у тегли.

У таквом контексту требало би дочекати нову,  2022. годину и напокон ухватити ритам са оним дочецима од пре две године, и дубље у прошлост. Требало би почастити се добрим залогајем, мало  попити старинске  жестине, запевати и заиграти, загрлити и пољубити, требало би човеком бити у слободи, радости и љубави. Може ли се то данас? И докле ће ова пандемијска  демонска прича трајати ту око нас, на свим континентима, у нама?

 

Опширније ➨

УРУЧЕН "ЗЛАТНИ ОРФЕЈ"


 

slika

НЕНАДУ ГРУЈИЧИЋУ УРУЧЕНА НАГРАДА "ЗА СВЕВРЕМЕНИ ПЕЧАТ И ТРАЈНО ПРИСУСТВО У СРПСКОЈ КУЛТУРНОЈ БАШТИНИ"

 

Престижна награда „Златни Орфеј“ уручена је Ненаду Грујичићу за „свевремени печат и трајно присуство у српској културној баштини“, за 2020. годину. Ову награду прошле године једногласно му је доделио жири у саставу: Проф. др Виолета Јовановић, Милан Јаковљевић и Иван Лаловић, у име Књижевног фестивала „Српско перо“ из Јагодине. Због пандемије поменути фестивал није одржан ни ове године, па су диплома и новчани износ награде достављени на адресу лауреата.

Награда „Златни Орфеј“ додељује се од 2000. године, а међу досадашњим добитницима  налазе се и Матија Бећковић, Слободан Ракитић, Љубивоје Ршумовић,  Петар Пајић,  Перо Зубац, Драгомир Брајковић, Адам Пуслојић, Иван Растегорац, Срба Игњатовић, Бајо Џаковић, Братислав Милановић и други.

                                                                                                        

 

Опширније ➨

О ГАЛЕРИЈИ И СЛИКАМА МИЛАНА КЕЧИЋА


 

slika

СЛИКАР КОЈИ ЈЕ СВЕМУ ДАВАО МАГИЧНУ НОТУ

 

"Недељни Блиц", 26. децембар 2021.

Пише: Ненад Грујичић

 

Као млад човек и песник, црпео сам знање и мудрост из разговора с Миланом Кечићем у Сремским Карловцима, упијао и преводио у свој животни систем сваку реченицу из његовог искуства. Упечатљиве су ми остале и приче о његовом ангажману у Немачкој на сајмовима где је као младић радио на декорацији штандова и излога. Из тога се видело да је израна пекао живот и проналазио свој пут. Упознао сам га 1983. године при доласку у Бранково коло чије су просторије биле тик уз његову будућу галерију.

Опширније ➨

С ПЕТРОМ КРАЉЕМ НА БРАНКОВОМ КОЛУ


 

slika

БОЖАНСКИ ДАР КОМЕ НИСИ МОГАО УМАЋИ

 

Недељни Блиц, 12. децембар 2021.

Пише: Ненад Грујичић

 

Дланом о длан, прође десет година од земаљског одласка Петра Краља. Песничка душа глуме и уметности,  незмењиви гост на Бранковом колу и пријатељ од првог тренутка. Разумео је песнике и писце као своју браћу. То је онај човек од драмских уметника који не прави разлику између врсте талената, њихове уметничке – родовске и жанровске, поделе. И, припадао је оним глумцима који би на Стражилово и у Сремске Карловце долазили да окаде своју душу, придодају важан ослонац у борби са демонима у свакодневним пословима и животу. 

Опширније ➨